Když láska bolí...

22:37



Prázdniny konečně klepou na dveře, a proto je načase si začít tvořit hromádky knih, které bychom si v létě měli přečíst. A kterou knihou byste mohli začít? Co třeba "horkou novinkou" - new adultovkou z nakladatelství Ikar pojmenovanou Nádech?

Poslední ročníky na střední, rychlá auta, večírky a... šikana. Jak tenká je hranice mezi tím mít někoho rád a šikanovat? Tate by vám o tom mohla vyprávět. Co se stalo mezi ní a Jaredem, klukem, který jí byl vždycky přítelem a který se změnil v jejího tyrana? Kluka, na kterého se téměř už ani nedokáže podívat?

Znáte prototyp hlavní hrdinky, která je ufňukaná, neschopná, jednou chce tohle, podruhé zas něco jiného? Hrdinka, která je zabředlá v milostném trojúhelníku - nejlépe čtyřúhelníku? Hrdinka, u které absolutně nechápete, proč se chová, tak jak se chová a nejraději byste ji pořádně profackovali? Výborně. V Nádechu se takového postrachu bát určitě nemusíteTate je sympatická mentálně vyspělá středoškolačka, která se chová přesně tak, jak byste od ní očekávali. Na nic si nehraje, nepřehrává a je prostě svá. Na celém příběhu, který se v knize odehrává, je skvělé, že je prostě uvěřitelný.


Je až neuvěřitelné, jak snadno jsem se začetla a jak se celý Nádech četl téměř sám. Od románu jsem čekala pořádnou romanťárnu s nějakým tím nádechem čehosi rádoby záhadného/tajemného (ale žádné mystično!), a to jsem také dostala. Neuvěřitelně jsem si celý román užila, na čemž nemá jen a pouze zásluhu hlavní hrdinka, ale i "kluk od vedle". Ten má své (pořádné) "mouchy", a když může, pořádně do Tate přede všemi rýpne a parádně ji shodí. K šikaně to nemá příliš daleko. Mezi hlavními aktéry však přes všechnu tu nenávist a podlé chování něco je, a právě díky tomu něčemu nebudete chtít odložit knihu z ruky. 



„Vypadněte. Zůstane tu jen Tatum.“
Když se ozval mužský hlas, trhla jsem sebou a slyšitelně zalapala po dechu. Dívala jsem se na Jareda... který stál uprostřed dívčích šaten! Přitiskla jsem si k tělu ručník, v němž jsem naštěstí byla ještě pořád celá zabalená, a zděšeně se rozhlédla po běžecké trenérce.
Mráz mi přejel po zádech. Jared promlouval ke všem přítomným, ale oči upíral přímo na mě. 
(str. 52)

Nádech je prvním dílem v zahraničí úspěšné série s názvem Fall away. Pokud nepatříte mezi fanoušky krátkých či dlouhých sérií, můžu vás potěšit. Byť se jedná o první díl, další díly jsou věnované jiným postavám, než které vystupují v této knize. A tak - kdybyste další díly číst nechtěli, dle mého názoru to vůbec ničemu nevadí, Nádech má svůj konec víceméně uzavřený.

Autorka slovy zbytečně neplýtvá, a tak je děj střídán dějem bez sáhodlouhých popisků a vysvětlování. Téma šikany je poměrně závažné, ale autorka z něj umě vybruslila s téměř čistým štítem. Na ten dopadlo několik žhavých jiskřiček, které probíjely mezi hlavními hrdiny a které knihu příjemně okořenily. Nádech je pro ty, kteří si chtějí užít skvělou oddechovku/romanťárnu třeba na pláži u moře anebo klidně u Mácháče. Za mě Nádech byl a je oddechovkou jak má být a nemohu jinak, než doporučit!


                                                      
Nádech
Autor: Penelope Douglasová
Překlad: Martin Urban
NakladatelstvíIkar
Rok vydání: 2018, originál: 2014
Počet stran: 312
                                                      

New Adult romanťárna by vás rozhodně neměla minout, a vy si ji právě teď můžete pořídit na stránkách Knižního Klubu s velkou slevou!

A nezapomeňte také sledovat 

Knižní Klub na Facebooku

Mohlo by se vám líbit

2 komentářů

  1. Mám ráda takovýhle druh knih a jednou za čas si je moc ráda přečtu. O téhle knize jsem nikde neslyšela, ale podle recenze mě víc než zaujala. Díky za tip, určitě se po ní podívám. :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knize jsem už slyšela, ale přiznám se, že jsem se bála právě povahy hlavní hrdinky. Ale po tvé recenzi myslím, že dám knize šanci. A to brzy. :)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top