Co mě zaujalo ... aneb Knižní novinky za Duben 2018

20:33



Prvního apríla máme zdárně za sebou a já doufám, že vás letos nikdo nijak zvlášť nevytrolil! Přestože mám sama vtípky vážně hodně ráda, letos jsem nikoho nenapálila. Nicméně, pojďme se zaměřit na knihy! Měsíc se nám překlenul, a protože nadešel jeho první pátek, přináším vám několik mých vytipovaných dubnových novinek, u kterých byste se měli mít na pozoru! Jdeme na ně?



Milovníci Claire a Jamieho Frasera si v dubnu rozhodně přijdou na své! V tomto měsíci totiž znovu vychází už čtvrté pokračování celosvětově úspěšné série Outlander neboli Cizinka od americké spisovatelky Diany Gabaldon. Bubny podzimu jsou naprosté must have pro všechny horaly, skotomily, milovníky historie i romantiky!

Začalo to ve Skotsku, u prastarého kamenného kruhu. Uprostřed něj je vchod, který může otevřít jen několik vyvolených, a vede do minulosti – nebo do hrobu. Claire jím už dvakrát prošla a přežila. Její první výlet ji přivedl do náruče Jamieho Frasera, Skota ze šestnáctého století, jehož láska k ní se stala legendou. Příběh o vášni, který skončil návratem do současnosti, aby mohla porodit jeho dítě. Její druhá cesta, o dvě desetiletí později, je znovu spojila v Americe. Ale Claire tu musela někoho zanechat, jejich dceru Briannu...


V dubnu by vám rozhodně neměla uniknout Smrtka od Neala Shustermena z nakladatelství Yoli. První díl (pravděpodobně) z duologie, který jsem si už měla možnost přečíst a který nemohu jinak než všemi deseti doporučit! Román odehrávající se v budoucnosti, ve které lidé neumírají, protože už vynalezli léky a veškeré prostředky k tomu, aby dokázali žít po celou věčnost. Za Smrtku ručím! Byla to jízda s velkým J. 

Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.


Renegáti. Datum jejich vydání byste měli mít vyznačené v kalendáři! Jejich autorem totiž není nikdo jiný než samotná Marissa Meyerová, autorka megaúspěšné série Měsíčních kronik. Na rozdíl od Měsíčních kronik nejsou Renegáti retellingem a jejich anotace zní zatraceně dobře!

Renegáti jsou syndikát lidí s neobyčejnými schopnostmi. Vynořili se z trosek zničené společnosti a zavedli znovu řád tam, kde dosud vládl chaos. Jako obhájci práva a spravedlnosti jsou pro všechny symbolem odvahy a naděje. Výjimkou jsou zločinci, které kdysi svrhli. Nova má důvod Renegáty nenávidět a touží po pomstě. Jenže na cestě za svým cílem potká Adriana, který je Renegát. Dosáhne Nova nakonec své pomsty?


Další dubnové fantasy, které rozhodně stojí za zmínku, ocení bezesporu čtenáři značně úspěšné série Šest vran (jejichž obálka je jedním slovem nádherná!). Pokračování alias druhý díl naleznete pod názvem Prohnilé město

Kazu Brekkerovi a jeho lidem se podařil nevídaný kousek, za který měli přislíbenou tučnou odměnu. Jenže místo toho, aby se o ni rozdělili, čekala na ně zrada. Proto musí napnout všechny své síly, aby získali to, co jim patří. V temných ulicích zkorumpovaného Ketterdamu se mezitím schyluje k válce. Nebezpečná smrtící droga jurda parem se tu stává předmětem boje o moc. Obstojí Kazova prohnanost proti nepřátelům a zůstanou mu jeho lidé vůbec věrni? 


S další novinkou zabrousíme do kategorie románů. Nakladatelství Ikar totiž v dubnu chystá titul s názvem Nádech od americké autorky Penelope Douglasové. Román o dvou lidech. O tom, jak se kamarádství může změnit v peklo. Román, který v zahraničí sklízí poměrně kladné ohlasy! 

Návykový román napěchovaný touhou, odříkáním, bolestí… a opět touhou. Může se člověk, kterého milujeme, změnit v tyrana, a potom zase zpátky? „Jmenuju se Tate,“ říká hlavní hrdinka. „Ale on má pro mě jiné jméno. Kdysi jsme byli nejlepší přátelé, ale pak se s ním něco stalo, a teď mi dělá ze života peklo…“ Mezi láskou a nenávistí je jen tenká linie. Tate už si nechce nechat ubližovat od kluka, kterého kdysi měla ráda. Když se mu postaví, přepíše tím pravidla a zjistí, že za Jaredovými zlými slovy se skrývá jeho vlastní bolest. A jí se přes všechnu nenávist rozbuší srdce, jen co se přiblíží. 


Předposlední kniha nemůže patřit nikomu jinému než Jodi Picoultové. V dubnu na nás totiž čeká reedice Desátého kruhu. Romány od americké autorky jsou nesmírně čtivé a obvykle v sobě nesou jakési poselství. Desátý kruh by vám rozhodně utéci neměl. 

Stoneovi žijí na malém městě a nijak nevybočují z průměru. Čtrnáctiletá Trixie studuje na střední škole, otec Daniel je malířem komiksů a matka Laura profesorkou filozofie. Jejich poklidný rodinný život však končí v okamžiku, kdy Trixie oznámí, že ji její bývalý kluk znásilnil. Roztáčí se kolotoč událostí, který kromě ničivého vlivu na vzájemné vztahy všech zúčastněných přináší i spoustu otázek. Proč Trixie Jasona udala, když ho tolik milovala? Skutečně ji Jason znásilnil, nebo si vše jen vymyslela, aby se mu pomstila? Proč Daniel nikdy nemluvil o své minulosti? Jakého démona v sobě ukrývá? Proč Laura nebyla doma, když ji její dcera nejvíc potřebovala? A opravdu si každý musí projít všemi kruhy pekla? 


Poslední dubnová upoutávka patří poezii. Určitě jste zaznamenali sbírku Milk and Honey (česky Mléko a med). Na paty ji ovšem šlape titul s názvem Love Her Wild, který v českém překladu vyjde pod názvem Láskou ji nespoutáš. Instagramový účet, který si vede jeho autor a který sleduje více než půl milionu lidí, zapříčinil vznik tohoto titulu. Krátké verše doplňují černobílé fotografie, které spoluutváří jedinečnou atmosféru. 

Pro fanoušky knih Milk and Honey a The Sun and Her Flowers od Rupi Kaur. Love Her Wild je sbírkou veršů mladého autora, který si získal srdce půl milionu fanoušků na sociální síti Instagram. Časopis Teen Vogue ho označil za nejzajímavějšího básníka, kterému je třeba věnovat pozornost a magazín Galore za autora, jehož slova si lidé nejčastěji tetují na kůži. Své čtenáře okouzlil upřímností a autenticitou s jakou vystihuje ty nejdrobnější okamžiky. Jeho krátké a úsporné verše inspiruje láska, ženská duše, divoká příroda a svoboda, ve všech jejích podobách…. 

Co říkáte na novinky?
Zaujala vás některá?

Mohlo by se vám líbit

16 komentářů

  1. Já rozhodně Bubny podzimu a Prohnilé město. Zbytek se ještě uvidí. Lákadel je dost :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím! Každý měsíc je lákadel víc než dost :)

      Vymazat
  2. Stoprocentně Bubny podzimu. :)) Ostatní nevypadají špatně, ale Cizinka je Cizinka. ♥ :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si Bubny podzimu teď nechám "ujít". Potřebuju si od Cizinky trošku odpočinout :) Ať se ti líbí! :)

      Vymazat
  3. Desátý kruh mám taky v hledáčku. Je fajn, že vychází nová vydání Jodi. Její tvorba je však u mě jak na houpačce, spíše převažuje zklamání, ale nemám zdaleka ještě přečteny všechny. Vede u mě rozhodně Čas odejít, který je bravurní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od Jodi četla jen Velké maličkosti, a ty se mi líbily. Viděla jsem film Je to i můj život, a ten byl skvělý a ráda bych se dostala k Vypravěčce :) Děkuju za doporučení její další knihy!

      Vymazat
  4. Renegáti, Smrtka a Prohnilé město jsou také mnou očekáváné knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smrtka je p-e-r-f-e-k-t-n-í! Tu si určitě pořiď a přečti. Litovat rozhodně nebudeš!!! :)

      Vymazat
  5. Renegáti, Prohnilé město, Temná krása, Krutá krása a Smrtka :) O dalších radši nevím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smrtka je skvělá, bravurní a dokonalá! :D Renegáty bych si také moc ráda přečetla. Už jen kvůli autorce :)

      Vymazat
  6. Skvělý výběr :) Smrtk byla vážně jízda a dále se těším na Bubny podzimu, Prohnilé město a Renegáty :)

    OdpovědětVymazat
  7. Koukám, že jedinou stejnou knižní novinku za duben, máme Desátý kruh :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě že těch novinek vychází tolik, že si v nich vybere úplně každý! :) Jsem zvědavá, jak se mi budou líbit další autorčiny knihy. Četla jsem od ní jen Velké maličkosti, které se mi moc líbily!

      Vymazat
  8. První čtyři knihy rozhodně chci. Na Bubny podzimu se moc těším, ale než si ji pořídím počkám do podzimu, jestli náhodou nebude seriálová obálka, aby ladila k ostatním :) Na Renegáty jsem zvědavá a Smrtku jsem původně v plánu neměla, ale kamarádka mě na ni dost nalákala :D A Prohnilé město by mi snad mělo přijít příští týden... ale asi bych měla konečně přečíst Šest vran :D

    OdpovědětVymazat
  9. S Bubny budu také čekat, i když ne kvůli seriálu, ale protože se mi do Cizinky teď nějak nechce. Smrtku si určitě přečti! Je to naprostá BOMBA!

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top