Co mě zaujalo ... aneb Knižní novinky za Listopad 2017

22:29

Ahoj knihomolové!

Konečně nastal první pátek v měsíci, který neznamená nic jiného, než knižní novinky, které nás čekají v listopadu! Máte nějakou novinku sami vytipovanou? Víte o některé, že ji zkrátka musíte mít? 



Já jsem jich pár objevila a doufám a hlavně věřím, že si mezi nimi najdete i vy tu svou vyvolenou. Na své si přijdou jak milovníci fantasy, a to například v podobě nové knižní série od známé autorky P. C. Cast, tak i fanoušci úspěšné spisovatelky Liane Moriarty, od které se dočkáváme dalšího románu. Tak vzhůru na ně!

***
Šílené výčitky
Liane Moriarty
nakl. Ikar (ČR)

Novinka od autorky Sedmilhářek a Manželova tajemství je konečně tu! Pedantská účetní Erika a bohémská violoncellistka Clementine toho mají společného jen málo, ale přesto jsou prakticky odjakživa nejlepší kamarádky. Jenže zatímco bezdětná Erika by pro Clementine strčila ruku do ohně, nábožně lpí na každém slovu své kamarádky a s oblibou jí radí, jak vychovávat dcery, Clementine se do téhle role nechala kdysi vmanévrovat svou soucitnou matkou a po většinu času jí ta její otravná obdivovatelka pořádně leze na nervy. A pak je jednoho krásného, slunečného dne pozve obě i s jejich manžely, Samem a Oliverem, Eričin soused na grilování.Co se na nějaké obyčejné garden party mohlo přihodit tak strašného, že teď všichni litují, že pozvání přijali? A hlavně – čí je to vina?


***
Ztracené světlo
Jill Santropolo
nakl. Ikar (ČR)
Neodolatelný romantický příběh o přetrvávající síle opravdové lásky se šokujícím, nezapomenutelným koncem. Lucy stojí před životním rozhodnutím. Než k němu dospěje, bude si muset přehrát svůj příběh, vlastně jejich příběh, od začátku. S Gabem se seznámí na univerzitě v jeden zvláštní den, který promění osudy všech zúčastněných. Je možné, aby našli smysl život jeden ve druhém? Anebo se mají podvolit proudům, které je od sebe odvádějí? Jejich třináctiletá cesta plná snů, touhy, žárlivosti, zrad a nakonec lásky je hlubokým a zároveň čtivým vykreslením jednoho (ne)obyčejného vztahu, ve kterém se může najít každý, kdo miloval.



***
Falešný román
Magdalena Mintová
nakl. Knižní klub
Když je váš tatínek bohatý a dává, proč toho nevyužít? Život v luxusu je přece tak krásný, tak lákavý. Jenže co když taťulda utáhne kohoutky a začne blábolit cosi o samostatnosti, odpovědnosti a skutečném životě? No, pak si třeba vymyslíte, že píšete román. Protože umělci, jak známo, mají náklady a křehkou duši, kterou by nemělo nic vykolejit, aby se dílo zadařilo. Jenže každý plán, jak zjistí naše hrdinka, má ošklivé nutkání se komplikovat a komplikovat až do úplného zbláznění.




***
Pohřte své mrtvé
Louise Pennyová
nakl. Knižní klub
Únorový Québec ovládly tuhé mrazy a zimní karneval, každoroční svátek plný radovánek. Armand Gamache sem však přijel v rozpoložení, které může být stěží protikladnější – na návštěvě u svého mentora se pokouší vyrovnat s tragickými následky jednoho vyšetřování, s vlastním selháním, s výčitkami svědomí. Vyhledává klid a noří se do historie města zaznamenané ve starých spisech místní knihovny. I toto zdánlivě bezpečné útočiště se však změní v místo činu a vrátí Gamache k jeho práci vrchního komisaře místní Sureté. Ve sklepě knihovny je nalezen mrtvý muž. Důležitý muž. Muž, jenž znal tajemství staré stovky let…
A je tu ještě jeden zločin, který nedává Gamachovi spát. Vražda poustevníka ve Three Pines, z níž usvědčil svého přítele Oliviera. Nechyboval náhodou i v tomto případě? Kolik bolestných ran bude muset Gamache otevřít tentokrát, aby mohl navždy pohřbít své mrtvé?


***
 Z le Luny
P. C. Castová
nakl. YOLI
Mari je poutnice z klanu Tkalců, dcera a dědička ženy s jedinečnou schopností léčit svůj lid, své povinnosti však odsouvá stranou, dokud ji nevyhledá zvláštní psí spojenec a nezmění navždy její osud. Po smrtícím útoku na její blízké se její svět rozpadá. Mari ale odhalí sílu svých schopností a tajemství o svém dvojím původu a vydá se na cestu za záchranou svého lidu. Teprve když jí do života vstoupí Nik, syn vůdce znepřáteleného kmene, Mari okusí něco, co nikdy dřív necítila... Nad jejich budoucností se však stahují mračna a s temnotou přichází síla děsivější a ničivější, než jakou tento svět dosud poznal, a je na Mari, aby tyto temné stíny zahnala. Spolu s Nikem se musí připravit na záchranu lidstva. Musí přijmout svůj pravý osud a vymýtit síly, které hrozí, že je všechny zničí. P. C. Cast v této výpravné fantasy zavede čtenáře do světa, kde se lidé, jejich zvířecí společníci i země samotná drasticky změnili. Do světa plného krásy, nebezpečí a krutosti.


***
Ohníčky všude kolem
Celeste Ng
nakl. Odeon
V Shaker Heights, poklidném předměstí Clevelandu, dbají lidé na to, aby měli všechno přesně podle šablony – stejné trávníky, stejné domy, a také aby žili stejné životy. Elena Richardsonová ztělesňuje tuhle idylku úspěšné americké středostavovské rodinky devadesátých let naprosto dokonale. Richardsonovi, kteří mají čtyři děti, pronajmou byt nekonformní chudé fotografce Mie s dospívající dcerou. Tyhle dvě rodiny se postupně pořád víc prolínají, ale od začátku víme, že se jejich odlišné světy střetnou a povede to ke katastrofě…





***
Gemina
Amie Kaufman, Jay Kristoff
nakl. CooBoo
Monumentální vesmírná sága, která začala již v Illuminae, nyní pokračuje na palubě Skokové stanice Heimdall, která musí čelit pokusu BeiTechu o její zničení. Hanna je hýčkanou dcerou velitele stanice, Nik naopak rebelujícím členem ze špatné rodiny. A zatímco se oba potýkají se životem na tom nejnudnějším místě v celém vesmíru, netuší, že se k nim blíží zkáza. Avšak ihned po začátku útoku jsou oba odhodláni bránit svůj domov. Obránci ovšem umírají jeden po druhém, skoková brána je poškozena a hrozí, že po zhroucení červí díry by mohlo dojít k narušení časoprostorového kontinua a jeho roztržení na dvě části. Takže Hanna a Nik bojují nejen o život svůj a život posádky Hypatie, která se k nim blíží, ale i o osud celého vesmíru.

***
Birk
Jaap Robben
nakl. Vyšehrad
Skvělý román o smutku a samotě začíná smrtí Birka Hammermanna, který umírá ve vlnách chladného moře, když zachraňuje tonoucího syna Mikaela, jenž se navzdory všem zákazům rodičů vrhá za fotbalovým míčem. Mikaela události donutí rychle dospět, jeho matka Dora totiž ztrátu muže nedokáže psychicky vstřebat. Izolace, která je po smrti manžela na opuštěném ostrově tak hmatatelná, ji vede ke krokům, které jsou společensky nepřijatelné. Robbenův průzračný jazyk dává vyniknout bezútěšnosti situace. Kniha vycházející hvězdy holandské literatury Jaapa Robbena je skvělým románem, v kterém, jak píší v NRC Handelsblad, se autor ,,vydal na úspěšnou výpravu do intimity, která čtenáře může přivézt do rozpaků.“


***
Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu
Becky Chambersová
nakl. Host
Když se Rosemary Harperová připojí k posádce Poutníka, nečeká toho moc. Touží jen po malém, klidném místě, které by mohla na chvíli nazývat domovem, po dobrodružství v dalekých koutech galaxie a odstupu od problematické minulosti. A Poutník jí přesně takové místo nabízí. Život na palubě je chaotický, ale víceméně mírumilovný.Až do doby, kdy je posádce nabídnuta životní příležitost: postavit hyperprostorový tunel na vzdálenou planetu a vydělat si tak dost peněz, aby mohli pohodlně žít mnoho let. Pokud tedy přežijí dlouhou cestu přes válkou zmítaný mezihvězdný prostor, aniž by došlo k ohrožení některého z křehkých spojenectví, jež udržují galaxii v klidu.


***
Ďábel na jaře
Becky Chambersová
nakl. Host
Většina debutantek sní o tom, že si najde manžela. Lady Pandora Ravenelová má jiné plány. Ctižádostivá mladá kráska by mnohem raději zůstala doma a věnovala se podnikání se svou novou deskovou hrou, než aby se zúčastnila londýnské společenské sezóny. Jenže jednou v noci na plese společenské smetánky padne do pasti skandálu s hříšně hezkým cizincem.Cynický prostopášník…Poté, co se léta s lehkostí vyhýbal nástrahám manželství, se Gabriel, lord St. Vincent, konečně nechal nachytat – mladou rebelkou, která se k němu ani za mák nehodí. Po pravdě řečeno, nechce s ním nic mít. Jenže pro Gabriela je temperamentní Pandora naprosto neodolatelná. Udělá všechno, co je v jeho silách, aby ji získal, i když se z jejich manželství z rozumu vyklube smlouva s ďáblem.Nebezpečné spiknutí…Poté, co podlehne Gabrielovu obratnému a smyslnému přesvědčování, Pandora slíbí, že se stane jeho nevěstou. Zanedlouho však zjistí, že její podnikání ji shodou náhod zapletlo do nebezpečného spiknutí – a jen manžel ji může uchovat v bezpečí. Zatímco ji Gabriel ochraňuje před neznámými protivníky, zjišťují, že smlouva s ďáblem se může vlastně ukázat jako dar z nebes…


Za sebe vám můžu prozradit, že se obrovsky těším na Ztracené světloŠílené výčitky a svou obálkou mě hodně překvapila novinka Z vůle Luny.
A co vy, zaujala vás některá z listopadových novinek?
Plánujete si některou z nich pořídit?




Mohlo by se vám líbit

17 komentářů

  1. Z těchto knih nejspíše ne, ale moc se těším na prequel k Arestonu a také první díl série Purpurová noc. Tyhle knihy rozhodně pořídím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zaujala mě snad jen Z vůle Luny a to především obálkou (jsem ujetá na obálky :D). Jinak jsem se v listopadu těšila na nového Kotletu, kterého mi, ale přesunuli až na prosinec :(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme na tom hodně podobně. Z vůle Luny mě také zaujalo svou obálkou! A od Kotlety jsem ještě nic nečetla, možná bych ho mohla zkusit :)

      Vymazat
  3. Listopadu bude trochu slabší, nutně musím mít jenom Z vůle luny, Ztracené světlo a ještě Specialistku :) Aspoń si peněženka trochu odpočine :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale trojka je taky dobré číslo! A peněženka si i tak zapláče! :)

      Vymazat
  4. Z tohohle výběru se mi líbí v zásadě všechno, přesně ses trefila do mého vkusu. Tak se ke mě snad aspoň jedna dostane... :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to jsi mě potěšila! Jsem ráda, že jsem se trefila :)

      Vymazat
  5. Určitě mě zaujala novinka od Liane Moriarty :) A také se těším na Dlouhou cestu na malou, rozzlobenou planetu. Mám ji v kráásném vydání v angličtině, ale ještě jsem se k ní nedostala. Vydání v češtině je možná tou pravou chvílí si tuhle krásku přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě Dlouhá cesta na malou rozzlobenou planetu zaujala na první pohled svou obálkou a na vydání v angličtině se musím podívat! :)

      Vymazat
  6. Z vule luny ma nadhernou obalku, tu knihu jsem doted nevidela... ale je mi jasne, ze to nebude moc pro me, tam urcite bude zase moc lasky a mladych hrdinu :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D teď jsi mě rozesmála :D. Třeba nebude tak špatná a překvapí tě! Necháme se překvapit prvními recenzemi :D

      Vymazat
    2. kdyz ja uz tyhle knihy nemuzu moc ani cuchat :-D

      Vymazat
  7. Mě zaujalo snad úplně všechno:D. Každopádně nejvíc asi Falešný román:)
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  8. Novinku od L. Moriarty a Ztracené světlo máme společné. :-)
    Pokud se knih dostaneš, tak ať se líbí :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Všechno vypadá skvěle, ale výrazně mě zaujala jen jedna. Což je co říct :D

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top