Budu prostě jenom zpívat?

22:47


Jsme Sirény a sloužíme Oceánu
Když nás zavolá, 
zpíváme jeho píseň...
(12)

Siréna
Kiera Cassová


Americká autorka Kiera Cassová je i v našich končinách více než známou spisovatelkou. V roce 2014 vydalo nakladatelství CooBoo první díl úspěšné série s názvem Selekce. Není mnoho mladších, a ruku na srdce, i těch starších děvčat, která by nepodlehla přenádherným obálkám, které zdobí mnoho knihoven, a to nejen díky svému přebalu, ale i díky pohádkovému příběhu, který si získal jejich srdce. 

Byť se u nás Kiera Cassová stala známou právě díky této pohádkové sérii, nenapsala ji jako první. Debutovala totiž s dívčím fantasy románem, který u nás vyšel až v letošním roce a tedy v roce 2017. Dalo by se říci, že na sebe Siréna dala poměrně dlouho čekat, ale co vám hned zkraje můžu říci, a posoudit to můžete vlastně i vy sami co do knižní obálky, rozhodně není pozadu oproti svým "mladším sestřičkám".

„Něco bys ale měla vědět. I když nejsem při výběru hnán touhou po konkrétní dívce, jakmile se stanete sirénami, můj postoj se změní. Velice si tě vážím, a všech ostatních taky. A protože jste mé drahocenné poklady, byl bych nerad, abys svou dlouhou službu brala jako mrhání časem. Život sirény není zbytečný! (85)


Siréna vypráví příběh mladé dívky, které byl málem, ano, málem a hlavně násilím sebrán její krátký život. Rodinný výlet se jí stal téměř osudným kvůli nádherným hlasům, jež se linuly od oceánu. A které slyšeli všichni. Kvůli dokonalým, nebeským hlasům, kvůli kterým chtěli všichni zemřít ve vlnách Oceánu. I ona sama se bezhlavě vrhla vstříc jeho hlubinám, ale pak začala prosit. Prosit o svůj život. Kahlen totiž nechtěla zemřít.

Výměnou za svůj život se upsala samotnému Oceánu na dlouhých sto let. Dlouhých sto let v převleku sirény. Sirény s libozvučným hlasem, s nímž zpívá píseň smrti, a každého, kdo byť jen hlásku zaslechne, čeká osud v temných hlubinách. Kahlen, jak se jmenuje hlavní hrdinka, však není jedinou služebnicí Oceánu. Po boku jí stojí její Sestry s tím samým osudem. Každá z nich dostala na výběr. Každá si při umírání v Oceánu mohla vybrat. Život jako bájná Siréna, anebo smrt.

S uplynutím osmdesáti let ve službách Oceánu má však Kahlen stále problém si na svůj úděl zvyknout. Spolu se sestrami putuje z jednoho koutu světa do druhého, jen aby na ně nepadl stín podezření, kdo jsou vlastně zač. Společně si pronajímají byty, chaloupky a žijí na okrajích měst, co nejblíže Oceánu pro případ, že by si je vyžádal. Kahlen se však stále příčí vykonávat to, co po ní Oceán chce, přestože k ní promlouvá a i přesto, že jí má za celou svou věčnost nejraději.

Se svou narůstající odslouženou dobou Kahlen zjišťuje, že jí něco chybí. Něco, co doopravdy bude moct mít až za dalších dvacet let, za dvacet let, za kterých bude dotyčný už mrtvý, a to už bude pozdě. Otázkou je, co po sirénách Oceán chce a co Kahlen nedokáže překousnout? A po čem nejvíce touží? Tak to si budete muset sami přečíst. Sama jsem na další knihu od autorky úspěšné série byla velice zvědavá.

A nebudeme si nic nalhávat, i mně se Selekce líbila, a proto jsem se začetla s velkým očekáváním i do Sirény. Jazyk, kterým autorka píše, je bezesporu čtivý, lehký a rozhodně nebudete mít problém se začíst. Přesto mi tentokrát přišlo, že děj zhruba uprostřed Sirény neodsýpal tak, jak by měl. Možná v tom měla prsty hlavní hrdinka Kahlen, která byla na můj vkus o krapánek ukňouranější, než by mi bylo milé. Na druhou stranu se mi Kahlen svou povahou líbila ze všech sirén nejvíce.

A co by to bylo za young adult či dívčí román, kdyby v něm chyběla láska, po které tolik srdcí prahne. I v Siréně se jí dočkáte, protože tu svou roli rozhodně má. Po celý román je romantika lomeno láska dávkovaná v menším množství, a proto žádný rychlý a vášnivý spád nečekejte. Za sebe však můžu říct, že mi to tak naprosto vyhovovalo.


Hlavně se jim nedívej do obličeje, nabádala jsem Padmu po cestě na místo, kde jsme měly zpívat. Je těžký příliš nevnímat výkřiky spousty lidí, ale snaž se co nejvíc soustředit na zpěv a nic jinýho. (127)


Fantasy kniha na motivy bájné sirény je báječné téma, a pokud ke knize přistoupíte jako k debutovému románu, od kterého nebudete mít velká očekávání, příběh vás pravděpodobně uspokojí.

Kieřin příběh mě všehovšudy bavil, přesto si myslím, že z něj mohla autorka "vyždímat" o trošku více. Samotné téma pradávných sirén zní víc než dobře a na špetku jejich bájné historie anebo krapánek dramatičtější děj bych si vůbec nestěžovala. To samé platí i o vykreslení charakterů jednotlivých postav, které postavám chybělo. Troufám si tvrdit, že žádná z jednotlivých postav mi v srdci neutkvěla a s velkou pravděpodobností na ně časem zapomenu

Ale abych Sirénu jen nehanila, tak musím opravdu, ale opravdu vyzdvihnout konec, který byl naprosto skvělý a který autorka vymyslela vážně dobře. Docela dobře by na něj sedlo rčení: Všechno zlé je k něčemu dobré. Ve finále musím říct, že mi autorka samotným koncem vynahradila pomalejší děj, a posledních zhruba sto stránek za to stálo.

Siréna byla dle mého názoru oddychovou pohádkou, která neurazí ale ani  nijak nenadchne, zkrátka takový milý průměr. Přesto ji všem autorčiným fanynkám doporučuji. Sto lidí, sto chutí!


                                                      
Siréna
Autor: Kiera Cassová
Originální název: The Siren
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2017; originál: 2009
Překlad: Jindra Horynová
Počet stran: 304
                                                      


Mohlo by se vám líbit

2 komentářů

  1. Pěkná recenze. Když byla kniha nová hodně mě zaujala a to jak svou obálkou tak anotací. Ze všech stran se začaly obejvovat komentáře o průměrnosti knihy. Proto jsem ji nakonec nepřečetla. Stejně mě ale láká a mám ji na seznamu. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Díky! :) Sama bych knihu nijak nezatracovala a určitě si ji přečti :) Když to vezmu kolem a kolem, je to pěkná pohádka :)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top