Knižní úlovky aneb Knihy, knihy a zase ty knihy

15:30

Krásnou sobotu!

Dlouhou dobu jsem nenapsala žádný příspěvek o svých knižních přírůstcích, což je poměrně škoda, protože se mi jich doma pár nastřádalo. Není jich hodně, není jich málo, ale přeci jich pár je. 


Když se nad tím zamyslím, veškeré knihy mám z druhé ruky - a to většinou z antikvariátu, ale vůbec na to nevypadají. Byť nějaká ta odřená hrana desek nechybí, všechny jsou téměř jako nové.

Jako první tu mám Lolitu od ruského autora Vladimira Nabokova. Ano, tuto klasiku jsem, světe div se, žel bohu nečetla, ale KONEČNĚ se mi dostala téměř pod nos a já ji v tom antikvariátu nemohla nechat.


Šokující zpověď čtyřicátníka Humberta o bezmezné erotické posedlosti kouzlem dvanáctileté „nymfičky“ a jejích tragických důsledcích dokáže i bezmála půlstoletí po svém vzniku zasáhnout čtenáře otevřeností…

Druhá kniha je pro změnu od japonského autora, od kterého už pár knížek mám a nedám na něj dopustit. Kdo by neslyšel například o Norském dřevu či o Sputnik, má láska, že? Murakamiho netřeba představovat. Tentokrát jsem si domů přinesla tenoučkou knížečku s názvem Na jih od hranic, na západ od slunce, kterou jsem měla v merku strašně dlouho. Dokonce si myslím, že to měla být první knížka, kterou jsem od něj chtěla číst, ale... osud to chtěl jinak.



Komorní milostný příběh, v němž hraje roli tajemství a osudovost, příběh ztrácení a nalézání, návratů k téže ženě, dilema muže, který má vše, o čem dřív mohl jen snít, a přesto tápe v domnění, že skutečnost je jiná, než jak se jemu či nám jeví… Milostný trojúhelník, v jehož středu sledujeme nejprve chlapce jménem Hadžime, trpícího tím, že je jedináček, později dospělého muže, který si vzal dívku ze zámožné rodiny a má s ní dvě děti, Hadžimeho, jenž znovu potkává svou lásku z dětství, tajemnou Šimamoto. Potkává i ztrácí, nalézá, aby ztratil. V neskutečné, mystické noci, která děj graduje až k šílenství, možná vytušíme odpověď na otázku, co se událo: s námi či s postavou knihy? Dílo nejvýznamnějšího japonského spisovatele současnosti, v němž autor až obsesivně „operuje“ se svými nejvnitřnějšími, palčivými tématy.


Třetí knížka v pořadí s názvem Yorkshirské povídky (a také z antikvariátu) mě vyšla na pět kaček a za tu cenu jsem ji tam nemohla nechat už jen kvůli jejím ilustracím. Autorem knihy je James Alfred Wight, který píše pod pseudonymem James Herriot a byť jsem od autora ještě nic nečetla, na knížku, jakožto odpočinkovou četbu, se převelice těším!



Třetí výběr z nezapomenutelných povídek (Moje nejmilejší psí historky a Moje nejmilejší kočičí historky) slavného spisovatele-zvěrolékaře, obsahuje jeho nejoblíbenější vyprávění o kravách, psech, nádherných koních, kozách i opuštěných beráncích. Vypráví zde o dobách, kdy jej řinčící telefon uprostřed nehostinných nocí povolával k nemocným zvířatům. V takových okamžicích se však odhalují i pravé charaktery venkovských lidí, které Herriot dokáže mistrně přiblížit čtenáři. Text je opět doplněn brilantními ilustracemi Lesley Holmesové, které dokonale vystihují yorkshirskou krajinu a pomáhají čtenáři ještě hlouběji proniknout do atmosféry příběhů.


Má čtvrtá a zároveň poslední kniha taktéž patří Harukimu. Muži, kteří nemají ženy jsem stačila přečíst a byť bych tuto sbírku povídek nezařadilo do svých největších oblíbenců, jsem ráda, že jsem ji přečetla. Pokud patříte mezi autorovy fanoušky, rozhodně se i po této knížce poohlédněte.



Nejnovější Murakamiho kniha vypráví o vztazích, poznamenaných nedorozuměním, nevěrou, či proradností. Sedm povídek sbírky spojuje téma osamění mužů, kteří za různých okolností ztratili ženu, nebo o ni nenávratně přicházejí. Murakami vykreslil trápení hrdinů s jejich osudovými láskami v různém věku a postavení: spisovatel či plastický chirurg, herec nebo vysokoškolák, majitel baru. Všichni se nacházejí v různých životních situacích, ale všichni jsou nějak poznamenaní duchem ztracených žen…




Setkali jste se s některým z mých nových přírůstků? 

Četli jste ho? 
A jaké ohlasy jste na něj slyšeli? 



Mohlo by se vám líbit

24 komentářů

  1. Zajímavé úlovky. :) to by byl hřích je tam nechat. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě!:D nejhorší je, že do toho antiku chodím často.. :D

      Vymazat
  2. Znám akorát Lolitu a to ještě ze školy, když jsme se o ní učili. Jinak nic :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě Lolitu znám, ale nečetla jsem ji a chtěla jsem si ji pořídit a tohle vydání má super obálku :). A určitě si časem přečti Harukiho, na něj nedám dopustit :)

      Vymazat
  3. Ani s jednou knížkou jsem se zatím nesetkala, ale celkem se mi zalíbila Lolita:).
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
  4. Lolitu jsem také ještě nečetla, ale nedávno jsem o knize hledala nějaké informace, protože na Dominu probíhá soutěž o jejich novinku, kterou přirovnávají právě k Lolitě a v soutěži byly nějaké záludné otázky, protože o Lolitě nevím zhola nic (tedy, o co tam jde vím, ale víc kolem ne). Herriota má ráda moje sestra, já si od něj ještě nic nepřečetla, třeba jednou..A od Murakamiho jsem také zatím nic nečetla, až pár jeho knih mám na seznamu k přečtení. Ať se knihy líbí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jediného ti mohu doporučit Harukiho, od kterého jsem alespoň už několik knih přečetla a snad by se ti líbil :). A co se týká Lolity, také vím, o co tam jde, ale žádné podrobnější informace (naštěstí) nevím. Nerada si takhle zjišťuji o knížkách informace. To pak snižuje zážitek ze čtení :)

      Vymazat
  5. Moc pěkné knihy :) James Herriot je můj oblíbený autor, v dětství jsem od něj četla knihy od zvířátkách a pak plynule přešla na ty vyspělejší kousky :) Hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :). Na Herriota jsem zvědavá a čekám od něj hooodně odpočinkovou četbu :)

      Vymazat
  6. Mně nejvíc zaujala Lolita, ale ostatní knihy jsou taky super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě zaujala Lolita, sama mám od ní velká očekávání, no, uvidím :)

      Vymazat
  7. Nečítala som ani jednu knihu (dokonca ani Lolitu O.o), no všetky vyzerajú krásne a najmä ma zaujali Yorkshirské povídky. Páni, mala by som nejaký ten antikvariát navštíviť aj ja :D Krásne prírastky, prajem ti pekný zvyšok dňa ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za krásná slova :). V poslední době nakupuju téměř pořád jen v antikvariátu a výhody to má obrovské - zejména pro mou peněženku :D

      Vymazat
  8. Krásné :) Jediná kniha, která mi něco říká je Lolita a tu bych si časem ráda přečetla. Zbytek je pro mě velká neznámá. Užij si čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Lolitu mám na seznamu už vážně dlouhou dobu a je už ten nejvyšší čas ji přečíst :D

      Vymazat
  9. Ať se knížky líbí :) Od Herriota jsem kdysi četla Moje nejmilejší kočičí/psí historky (jakože oboje) a Lolitu mám na seznamu "možná jednou...". Murakami mě, abych pravdu řekla, vůbec neláká. Já budu přírůstky sepisovat až v říjnu (co kdybych si teď za ten týden ještě něco pořídila :D), ale už v tuhle chvíli můžu říct, že budou stát za to. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Haruki je u mě taková sázka na jistotu, a uvidíš, třeba se k němu přeci jen někdy dostaneš a zaujme tě :)...A tak si tak říkám, jestli jsem sama s těmi přírůstky neměla ještě počkat, protože se mi doma nastřádalo dalších 6 knížek :D

      Vymazat
  10. Ta Lolita má fakt hezkou obálku :) Mě by nejvíc lákalo Na jih od hranic... :) Pěkné čtení přeji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se mi ta obálka hodně líbí :). A Harukiho si přečti, píše skvěle! :)

      Vymazat
  11. Dobrý výběr :-) A Lolita je boží, i když jsem to docenila, až když jsem ji četla podruhé, při prvním čtení se mi to moc nelíbilo :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně :D, Tak to upřímně doufám, že ji docením již při prvním čtení :D

      Vymazat
  12. Na Lolitu se také dlouho chystám.

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top