Přečetla jsem mnohem víc knih než vy. Měla jsem čas.

10:37


Od: Madeline F. Whittierová
Komu: genericuser033@gmail.com
Předmět: Future perfect
Odesláno: 10. června, 12.30

Až si tohle budeš číst, už bude po našem setkání. 
Užijeme si to skvěle.

Všechno, úplně všechno
Nicola Yoonová
David Yoon

V románu Všechno, úplně všechno jsme vrženi do osamělého světa Madeline Whittierové. Ptáte se proč osamělého? Madeline je vážně nemocná. Vlastně - momentálně naprosto zdravá, ale mohla by kdykoliv a poměrně rychle zemřít, kdyby... Kdyby opustila dům, ve kterém žije a ze kterého již dlouhých sedmnáct let neodešla. Stále se ptáte proč? 

Madeline je alergická na celý svět. V bezpečí domu ji udržují vzduch filtrující přístroje a naprostá sterilita a ti, kdo do domu vkročí, musí projít přes dekontaminační komoru. Madeline se však s mnoha lidmi nevídá a na prstech jedné ruky se dá spočítat spočítat, s kolika lidmi se kdy viděla tváří v tvář. Samozřejmě, že do této malé skupinky patří její maminka, která obětovala doslova a do písmene celý svůj život a vše přizpůsobila k tomu, aby Madeline mohla žít. A když zrovna ona nemá čas se o Madeline starat, na její místo nastoupí Karla, která se o ni stará jako o svou vlastní dceru. 

Moje choroba je velmi, opravdu velmi vzácná. Jde o formu těžké kombinované imunodeficience, možná jste o ní slyšeli jako o nemoci dětí z bubliny. V podstatě to znamená, že jsem alergická na svět. Cokoli mi může přivodit nějakou těžkou nemoc. Třeba nějaká chemická látka přidaná do čistícího přípravku, kterým by někdo utřel stůl a já bych se ho dotkla. Nebo něčí parfém. Exotické koření v nějakém jídle, která bych snědla. Mohla by to být jedna věc, nebo taky klidně všechny nebo žádná...nebo něco úplně jiného. Nikdo nezná spouštěče, ale následky známé jsou. (11)

Na Madeline ale čeká změna a s ní se začne měnit i její "sterilní" domácí bublina. Do vedlejšího domu se nastěhuje rodinka a on - Olly - kluk v černém, který ji zaujal hned na první pohled. Nově přistěhovanou rodinku sleduje potají z okna, a netrvá dlouho a Olly se s Madeline pokusí navázat kontakt. Všem musí být naprosto jasné, že jim okenní kontakt rozhodně stačit nebude - sami si vzpomeňte na dobu, kdy vám bylo sladkých náct

Koneckonců, samotná Madeline to komentuje se slovy: „A téměř jisté taky je, že to bude katastrofa.“

Všechno, úplně všechno je krásná, romantická young adult oddechovka, která má zajímavé hlavní hrdiny a nevšední zpracování. Hlavní hrdinku Madeline si určitě zapamatujete díky jejím trefným poznámkám a samozřejmě, že jí asi zůstane nálepka "alergické dívky na celý svět", ale navzdory všemu se o ní s určitostí nedá říct, že by byla zahořklá. A Olly? Už dlouho jsem nenarazila na postavu, která by dělala takové vtipné kousky, jako dělal právě on.




Autorčin debutový román se čte velice svižně - některé kapitolky jsou vskutku "kapitolky", protože jejich délka nepřesahuje půl stránky a věřte mi, že na kvalitě knihy to opravdu neubírá. Právě v těchto kapitolkách najdete například minirecenze, které má na svědomí Madeline a které kolikrát trefně vystihují různé knihy. A samozřejmě, že vám tyto minirecenze vyvolají úsměv na tváři právě tehdy, když víte, o kterou knihu se to jedná a nejlépe - pokud jste ji sami v minulosti četli. V knize nechybí ani emailové záznamy z hovorů hlavních hrdinů, díky kterým je vyprávění snad ještě více dynamičtější.

Také tu najdete i zajímavé a pěkné úvahy, které nám zprostředkovává hlavní hrdinka a nad kterými se nejeden člověk zamyslí. A pokud se obáváte, že budete potřebovat tunu kapesníčků, jak je kolikrát u young adult zvykem, vyvedu vás z omylu, protože byť je Madeline nemocná, optimismus, kreativita, lehkost a dynamičnost z knihy přímo čiší.

A nakonec, i když ne s menší vahou musím zmínit ilustrace, které dávají  této knize naprosto jiný rozměr. Autorem veškerých ilustrací je autorčin manžel David Yoon. Právě díky těmto jeho ilustracím, návodům, deníkovým záznamům a tabulkám je Všechno, úplně všechno jedinečným kouskem. Trefné, výstižné a troufám si tvrdit, že i roztomilé ilustrace jdou ruku v ruce s dějem knihy a bravurně dokreslují jeho atmosféru a skvěle se hodí k naší hlavní hrdince. Za sebe vám Všechno, úplně všechno doporučuji, je to krásná kreativníromantická a oddechová knížka, kterou byste si neměli zapomenout v létě přečíst.

                                                      
Všechno, úplně všechno
Autor: Nicola Yoonová
ilustrátor: David Yoon
Originální název: Everything, Everything
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2015; originál: 2015
Překlad: Vanda Senko Ohnisková
Počet stran: 296
                                                      

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství JOTA a knihu můžete zakoupit zde.


Mohlo by se vám líbit

12 komentářů

  1. Občas si říkám, že jsem alergická na celý svět. Konečně někoho napadlo na této dost často používané frázi postavit příběh. Recenze se Ti moc povedla, i když nemám YA knihy moc v oblibě, nalákala jsi mě na ní. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasná recenze! Kížku mám taky přečtenou a souhlasím s tebou. Je naprosto skvělá. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Moc krásně napsaná recenze :) Na knihu se právě chystám a moc těším :) Doufám, že mě nadchne i film :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V prvé řadě děkuji za pochvalu! :) Na film bych se také ráda podívala! :)

      Vymazat
  4. Super recenze, po knize se určitě hodlám poohlédnout :-)

    OdpovědětVymazat
  5. No tak tohle mi nesmí ujít. Krásné - děkuji za lákavou recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
  6. O knize čtu poprvé a vypadá fakt dobře. Perfektní recenze, nalákala jsi mě na ni :)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top