Píšu knihu o kouzelných tvorech

18:58


MLOK

„Říkám ti naposled, ty jeden

zlodějíčku, ať dáš tlapky pryč

od toho, co ti nepatří!


Fantastická zvířata a kde je najít
původní scénář

J. K. Rowlingová


Letos tomu je už sedmnáct let, co u nás vyšel přeložený první díl Harryho Pottera a co se pro nás otevřely brány do světa čar a kouzel a především do Bradavic. Při představě, že mi v té době bylo pouhých sedm let, se mě zmocňuje úzkost. Ten čas tak neuvěřitelně letí! Poskočíme v čase maličko dopředu a povím vám, že od vydání (myšleno v českém překladu) závěrečného a tudíž pravděpodobně (nikdy neříkej nikdy) posledního dílu Harryho Pottera už uplynulo neuvěřitelných devět let. Tak asi jako mnohým z vás mi bylo neskutečně líto, že se tímto sedmým dílem pomyslná vrátka do kouzelnického světa uzavírají a zamykají. Ale přeci. Po devíti letech nám všem v kapsách zachrastil ztracený klíč a naskytla se nám báječná příležitost ona zamčená vrátka znovu odemknout.

MLOK vzhlédne k MARY LOU, když v tom něco spatří koutkem oka a zaměří na to pozornost. Na schodech do banky sedí hrabák, malý černý chlupatý kříženec krtka a ptakopyska podivného, a hbitě odtahuje žebrákův klobouk plný mincí za sloup z dohledu. (23)

Tentokrát nás britská autorka ve své nové knize - lépe řečeno ve scénáři - posílá až za oceán do newyorského kouzelného světa roku 1926. Právě tam přijíždí jistý Mlok Scamander, větrem ošlehaný, šlachovitý mladík v obnošeném modrém svrchníku. Na první pohled vypadá zcela obyčejně, přesto si bystrý jedinec povšimne, že je Mlok v New Yorku cizincem. Možná tomu napoví i kufr, který s sebou nese a který vypadá jako každé druhé zavazadlo. Na první pohled obyčejné. Při pohledu na něj by nikoho ani ve snu nenapadlo, že je kufřík plný kouzelných a fantastických stvoření a že jich v něm není málo! Největší a nejhrozivější problém však nastává ve chvíli, kdy se Mlok setkává s nečarem (ano, tak se říká mudlům za oceánem) Jacobem, který opravdu velice nešťastnou náhodou vymění svůj kufřík za Mlokův a kdy z Mlokova zavazadla začnou utíkat prapodivná stvoření. Třešničkou na dortu je fakt, že se po New Yorku potuluje cosi velice nebezpečného, něco, co zabíjí a ničí na potkání a kvůli čemu jsou kouzelníci na hraně odhalení.

MLOK vejde do JACOBOVA pokoje, zarazí se a jen zírá: Pokoj je v troskách. Všude jsou stopy, rozbitý nábytek, skleněné střepy. A co je horší: V protější stěně zeje díra - něco obrovského si tudy prorazilo cestu ven. Slyšíme, jak JACOB sténá v koutě. (65)

Návrat do světa čar a kouzel je opravdu příjemný a v tomto scénáři nám Rowlingová znovu ukazuje, že má ještě několik - ba spoustu - králíků v klobouku a že se již zmiňované dveře do kouzelného světa nadobro nezavřely. Prostředí New  Yorku, ve kterém se děj odehrává, je neokoukané asi tak jako jsou neokoukané nové pojmy (novými kouzelnými zvířaty začínaje a newyorskými nečary konče). A přestože je prostředí zasazeno daleko za oceánem, čarodějnický čtenář se neztratí. Ba dokonce narazí na známé pojmy jako jsou třeba Bradavice, Brumbál, domácí skřítkové či ministerstvo kouzel, které mu na tváři vyloudí nostalgický úsměv. Rowlingová nám ve Fantastických zvířatech ukazuje, že se její kouzelný svět rozpíná jak temná hmota a že nás má dozajista ještě čím překvapit. 

Hlavního hrdinu, bývalého studenta Bradavic, kterého ve filmovém zpracování ztvárnil Eddie Redmayne, si určitě zamilujete. Zachraňování fantastických zvířat není ta nejlehčí věc, o kterou by se kouzelník mohl snažit a já si sotva stěží dokážu představit lepšího kandidáta než je Mlok. Chytrý, starostlivý, občas trošku roztěkaný a roztržitý, prostě chlapík, jak má být, a to i přes své nedostatky. 

Ve scénáři je však postav mnohem víc a každý si zde najde svého oblíbence. Nečar Jacob, jedna z dalších hlavních postav, a zároveň můj druhý favorit, kterého jsem si zamilovala na základě jeho humoru. No, uznejte, kdo by o sobě prohlásil, že má za strýce domácího skřítka?

Nerada bych opomněla zpracování knihy, které je doopravdy vyšperkované do sebemenšího detailu. Zlaté prvky na tmavě modrém podkladu vypadají nanejvýš luxusně a hlavně - obálka je na dotek tak sametová! Obálka i ilustrace, které zdobí mnohé stránky, byly vytvořené na základě kouzelných zvířat, které se v příběhu nachází a jsou inspirované dekorativním stylem 20. let minulého století.

Konečně se polovid objeví - je to zvířátko se stříbrnými chlupy podobné orangutanovi, se zvědavým, vrásčitým obličejem - a šplhá se na regál, aby dosáhl na cukrovinky. (207)

Scénář Fantastických zvířat je opravdu dynamický a žádné slovo v něm nepadá zbytečně. Jedna scéna se odráží za druhou a celý příběh letí závratnou rychlostí. Sotva se nadějete a už budete otáčet poslední stránkou příběhu. Fantastická zvířata - konkrétně jejich scénář - rozhodně všem fanouškům Rowlingové vřele doporučuji. Je to parádní kousek, který bude zdobit vaši kouzelnou sbírku.


                                                      
Fantastická zvířata a kde je najít
(původní scénář)
Autor: J. K Rowling
Originální název: Fantastic Beasts and Where to Find Them 
(The Original Screenplay)
NakladatelstvíAlbatros
Rok vydání: 2017; originál: 2016
Překlad: Helena Švachová
Počet stran: 288
                                                      


Za tento recenzní výtisk srdečně děkuji portálu DOBRE-KNIHY.cz Toto vydání najdete v sekci fantasy, sci-fi, horory a knihu můžete zakoupit zde.

Mohlo by se vám líbit

6 komentářů

  1. Skvělá recenze :) Taky jsem Fantastická zvířata četla, a byla jsem nadšená :) Rozhodně se budu číst ještě několikrát :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu! :) Také po nich v budoucnu určitě ještě sáhnu! :)

      Vymazat
  2. Pěkně napsáno. :)
    Vídám tuto knihu už nějakou dobu všude možně a pořád se od ní držím obloukem. Mám spoustu dalších knih v plánu, kterým zatím dávám přednost. Někdy se k ní snad dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Určitě se k ní někdy časem dostaneš. Sama to znám. Knih hodně a času málo :)

      Vymazat
  3. Zatím jsem viděla jen film a kniha mi v knihovničce chybí, ale určitě mám v plánu si ji co nejdřív sehnat a pustit se do ní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude se ti líbit. A po grafické stránce je to skvost. V knihovničce se úplně vyjímá :)

      Vymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top