Knižní úlovky aneb za zvuků z hororů

22:04

Zdravím všechny knihomoly!

Dnešní den je ve znamení nových knižních přírůstků, které jsem sehnala během jednoho jediného dne. Asi je naprosto zbytečné říkat, jakou z nich mám radost - přeci jen - kvůli čemu jinému bych si je kupovala, že? U nových kousků doufám, že je nebudu číst jen já, ale i má drahá polovička, která byť tolik nečte, ale rozhodně si nenechá ujít knihu od spisovatele s velkým S. A kdo že onen spisovatel je?



Delší dobu jsem měla v merku horor, jehož autorem není nikdo jiný, než americký spisovatel, král hororu a co se týče literárního světa - velice plodný autor - Stephen King. Jen tak pro zajímavost, jeho první počin světlo světa zaznamenal už v roce 1974 v podobě Carrie, příběh o ne příliš atraktivní dívčině, kterou týrá matka fanatička a která v sobě objeví paranormální schopnosti. Sama jsem již před časem ke Kingovi stačila mírně přičichnout a přečetla jsem si kratičký román s názvem Běh o život, vydaný pod autorovým pseudonymem Richard Bachman.

Myslím si, že v mírně podobném duchu, jako byl Běh o život, se ponese i můj úlovek s názvem Dlouhý pochod. Ačkoli mi anotace připomíná Běh o život, věřím, že mě kniha velice překvapí.


Dlouhý pochod - tak se jmenuje nová soutěž pro čím dál otrlejší a náročnější diváky i soutěžící. Sto mladých chlapců se dobrovolně rozhodlo dát vsázku svůj život a vydat se společně na Dlouhý pochod. Soutěž má prostá pravidla: nikdo se nesmí odchýlit z vytyčené trasy a nikdo se nesmí zastavit ani zpomalit chůzi pod určitou rychlost, jinak dostane napomenutí - tři napomenutí znamenají okamžitou smrt. Nezáleží na tom, kdo jde nejrychleji nebo dojde nejdál, zvítězí jenom ten, kdo z celé stovky vydrží nejdéle.

Můj druhý kousek, který mi od dnešního dne bude sídlit na čestném místě v knihovně, je To. Obsáhlý román, horor vydaný už roku 1986, jenž sklízí slávu i po téměř třiceti jedna letech. A že TO je pořádný macek! Kniha čítá bez čtyřech stránek téměř 1100 stran. Pravděpodobně se u ní maličko zapotím, a pravděpodobně ne kvůli délce, ale převážně proto, že hororům zrovna dvakrát neholduji. Čas na změnu!


Bylo jich sedm a byli velmi mladí, když se jejich první klopýtnutí změnilo v horor. Jako dospělí se teď rozprchli do světa, aby v něm dosáhli úspěchu a štěstí. Minulost je ale stále živá – živější, než by si přáli. Nikdo z nich se nemůže ubránit síle, která je táhne zpátky na ono zvláštní místo jejich dětských let, do městečka Derry, kde se před lety spojili, aby čelili nezvladatelnému zlu. Vracejí se tedy, aby stanuli tváří v tvář noční můře bez konce a beze jména… Dokážou se jí postavit i dnes?

A jako poslední kousek, kterým jsem začala svou "kingovskou" sbírku, je sbírka dvaceti povídek s názvem Bazar zlých snů. Ten jsem si pořídila (a nebudeme si nic nalhávat) díky jeho obálce, která mě zkrátka upoutala na první pohled a neskutečně se mi zalíbila, a to až natolik, že bych si něco na ten způsob ráda převedla sama na papír. 



Nová povídková kniha slavného mistra napětí obsahuje i texty, které ještě nikdy knižně nevyšly! Každý příběh je navíc opatřen úvodem o tom, kdy a jak vznikal a co vedlo Stephena Kinga k tomu, aby ho vytvořil. Povídky spojuje téma morálky, viny a posmrtného života – při čtení máme možnost si klást řadu závažných otázek, například co bychom udělali jinak, kdybychom viděli do budoucnosti nebo kdybychom mohli napravit minulost. „Ty povídky jsem napsal pro vás,“ říká King. „Zkoumejte je po libosti, ale buďte opatrní. Ty nejlepší mají zuby.“


Jak jste na tom vy? 
Četli jste od mistra hororů nějaký román či povídku?
Mám se (jakožto velký strašpitel) na co těšit?

Mohlo by se vám líbit

13 komentářů

  1. Ke knihám gratuluju. :) já jsem od Kinga četla akorát Carrie a nijak extra se mi nelíbila, ostatní knihy jsou ale prý lepší. :) já hororové knihy nevyhledávám, protože se bojím v podstatě všeho... :)) užij si čtení a budu se těšit na recenzi. (hlavně na To)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem také děsný srab a jsem na sebe vážně zvědavá a navíc teď, když bude za chvilinku tma už v šest hodin :D. Strachy z domu nevyjdu :D A možná ani z postele :D

      Vymazat
  2. Styl psaní Stephena Kinga mám ráda, přečetla jsem od něj dvě knihy, plus jednu mám rozečtenou už hodně dlouho, ale ani nevím, proč jsem ji nikdy nedočetla. Knihu mi připomněl až seriál, který teď akorát ukončil svou první řadu a musím říct, že velice úspěšně. Aspoň z mého pohledu. Nevím jestli jsi sledovala Pana Mercedese, pokud ne, určitě pokud budeš mít volnou chvilku tak ho vyzkoušej, já byla ze seriálu tak unešená, že nechápu, proč jsem knihu nedočetla a jelikož mě zajímá, jak to v knize skončilo a jestli bude další série jen samovolné pokračování nebo to bude dál pokračovat podle knihy, tak se chystám na to ji konečně po dvou letech dočíst.

    Každopádně se těším, až přelouskáš "To" a napíšeš nám recenzi, protože na to jsem hodně zvědavá :))

    Měj se krásně ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za báječný tip! Určitě se na Pana Mercedese podívám! :)
      Sama jsem na To hodně zvědavá, doufám, že se k němu dostanu co nejdříve :)

      Vymazat
  3. Zajímavé nové kousky :) Od Kinga jsem zatím četla jednu knihu a ta se mi líbila, i když normálně úplně tomuto žánru neholduji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě také ne a jsem navíc děsný strašpytel, takže jsem na sebe vážně hooodně zvědavá :D

      Vymazat
  4. Hororům moc neholduji, ale tobě přeji ať se knihy líbí :-)
    I když po recenzi od Pinky přemýšlím o Kingovce Cujo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi horory to mám stejně. Vůbec se na ně nedívám a žádné nečtu. Uvidím, jak se s nimi poperu...když už...tak už :D Ne? :)

      Vymazat
  5. Samý King :-D Tak snad se budeš bát podle tvých představ :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má představivost nezná mezí, takže se asi...zblázním :D Ale věřím, že to bude stát za to :D

      Vymazat
  6. Od Kinga jsem četla jen 4 knihy a každý ve mě vyvolala úplně jiné pocity. Jednu miluji, druhou už nechci ani vidět :D Knihy ti závidím, kdysi jsem dokonce přemýšlela, že bych si od něj všechny pořídila. Ať se líbí a moc se nebojíš! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Gratuluji k novým přírůstkům! :) Jelikož nejsem příznivcem hororů, tak Kinga vynechám, ale tobě přeji krásné počtení! :)

    http://boook-planet.webnode.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Od Kinga jsem přečetla zhruba 4 knihy, několik povídek a další 4 knihy rozečetla :D. Jen samotné TO jsem začala číst dvakrát- poprvé před deseti lety a podruhé tak dva roky zpátky- nikdy jsem to však nedočetla. Ano, stydím se. Ne však, že bych se bála, ale prostě... Já ani nevím :D. Asi jsem neměla čas a chuť na tak dlouhé čtivo, no :D. V každém případě přeji příjemné čtení a snad se s tím popereš lépe než já :) :D.

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top