Co mě zaujalo ... aneb Knižní novinky za Srpen 2017

20:50

Krásný první pátek v měsíci, knihomolové!

Srpen nám načal druhou polovinu prázdnin, ze kterých si jistě mnoho z vás přinese obrovskou kupu nových a především báječných vzpomínek z táborů, dovolených v zahraničí či z pobytů u babiček a dědečků.


K létu také neodmyslitelně patří i moře a právě pro mnoho z nás je moře výborným místem, protože právě tam strávíme dlouhatánské hodiny válení se na plážích pod slunečníkem s vděčným společníkem - s knížkou v ruce! A protože knížek a knižní inspirace není nikdy dost, tak i v srpnu nás čeká nová várka knižních novinek. Pojďte se na pár vybraných kousků mrknout!


***
Moje ulice v Paříži
Elaine Sciolinová
nakl. Motto
Procházka nejmalebnější ulicí v Paříži „Někteří lidé se podívají na rue des Martyrs a vidí ulici. Já vidím příběhy,“ zní úvod spisovatelky Elaine Sciolino ke knížce, ve které popisuje bohatou historii a rušný život jedné pařížské ulice. Svět kolem se mění, ale rue des Martyrs si stále zachovává svůj půvab. Elaine odhaluje kouzlo a osobitost ulice i jejích různorodých obyvatel, díky nimž Paříž ožívá ve vší své velkolepé kráse. Moje ulice v Paříži vás okouzlí svou jedinečností i vylíčením každodenního pouličního života.





***
Následky
Niña Weijersová
nakl. Kniha Zlín
Minnie Panisová, kdysi maličkatý, sotva životaschopný novorozenec v inkubátoru, je mladá uznávaná konceptuální umělkyně. Jako základní materiál používá vlastní život, ze skutečnosti si dělá laboratoř. V předvečer experimentu, který by se mohl stát vrcholem její tvorby, se jí připomene minulost v podobě dopisu a série podivných déjà vu. Jak daleko může zajít v manipulaci reality, aniž ztratí sebe sama? Následky je román o volbě mezi zmizením a přežíváním, o velké touze, aby nás někdo jiný viděl.





***
Než odejdeš
Clare  Swatmanová
nakl. Ikar
Láska někdy přichází pomalu. Zoe a Ed se znali od mládí, vždy si byli poblíž, ale nikdy spolu. Až po letech se mezi nimi cosi změní a jejich budoucnost se začne ubírat po stejné cestě. Ale kromě radosti je čeká nejedno klopýtnutí, a jednoho obyčejného dne Zoe řekne svému manželovi pár zlostných slov… Toho dne, který je Edův poslední. Zoe je zlomená žalem a lítostí nad tím, co Edovi řekla, a co mu naopak říct nestihla. Pak ale dostane zázračnou šanci postavit se s ním znovu na začátek. Poučí se ze svých chyb, anebo se minulost změnit nedá?





***
Půlnoční kluk
Mark Hill
nakl. Knižní klub
Dětský domov Longrace, jehož chovanci byli vydáni na milost a nemilost krutým rozmarům nevypočitatelného ředitele Gordona Tallise, stával ve zpustlé londýnské ulici lemované chátrajícími viktoriánskými domy. Jediným, kdo se kdy dokázal Tallisově hrůzovládě vzepřít, byl Connor Laid, až uhrančivě chladnokrevný chlapec. Když pak jednoho dne domov zachvátí plameny a celá budova lehne popelem, o život při požáru přijde i její obávaný ředitel. Okolnosti oné hrůzné noci zůstanou na dlouho pohřbené pod příkrovem času. Po třiceti letech začne záhadný zabiják, vystupující pod přezdívkou Půlnoční kluk, postupně vraždit všechny, kteří v domově svého času vyrůstali. Detektiv inspektor Ray Drake dělá, co může, aby vražednou sérii zastavil. Ještě víc dělá však proto, aby skutečné pozadí těchto zločinů nikdy nevyšlo najevo... 


*** 
Dopisy, které nikdo nečetl
Iona Greyová
nakl. Fragment
Píše se rok 1943 a v nálety zničeném Londýně se setkávají dva mladí lidé: nešťastně vdaná Stella a pilot amerického letectva Dan. Ve dnech, kdy si nikdo není jistý tím, co bude zítra, se do sebe bezhlavě zamilují. Chvíle, kdy spolu mohou být šťastní, však trvají jen krátce. Dan odchází bojovat, ale slibuje, že se pro Stellu po válce vrátí. O sedmdesát let později vhazuje Dan do schránky poslední dopis. Jeden z mnoha, který Stelle poslal na adresu místa, kde spolu měli po válce začít žít, a na které mu nikdy neodpověděla. Otevírá ho však Jess, mladá dívka, která v opuštěném domě hledá úkryt před svým násilnickým přítelem. Když si přečte Danovy nádherné dopisy, rozhodne se, že se ho pokusí vyhledat a pomůže mu jeho ztracenou lásku najít…

*** 
Růže a dýka
Renée Ahdieh 
nakl. CooBoo
Čím temnější nebe, tím jasnější hvězdy.

Jsem obklopená ze všech stran pouští. Jsem vězeň písku a slunce. A už nemůžu věřit ani své rodině.

Chorásán se ocitl na pokraji války a Šeherezáda kvůli temné kletbě opustila královský palác a i svou lásku, Chálida. Vrátila se ke své rodině a do bezpečí. Brzy ale zjistí, že už nemůže věřit ani svým přátelům a že ji vězní lidé, které miluje. Dokáže najít způsob, jak se vzepřít hrozivé kletbě a neztratit svou velkou lásku? A je vůbec možné zabránit tomu, aby umírali další nevinní?



 ***
Sníh nebo popel
Sara Raaschová
nakl. CooBoo
Dívka se zlomeným srdcem a nelítostná bojovnice. Před šestnácti lety bylo zničeno Zimní království a jeho území dobylo Jaro. Pobili královskou rodinu a obyvatele uvěznili. A v tu chvíli vyprchala ze Zimy všechna magie… Nyní je jedinou nadějí tohoto království osm přeživších, kterým se podařilo utéct a kteří čekají na svou příležitost. Chtějí získat zpět své království a magii. Meira je jednou z nich. Celý život prožila jako uprchlík, nepoznala své rodiče a generál Zimy ji vychoval jako válečnici. Avšak i jako nelítostná bojovnice se zamilovala… A zamilovala se do nepravého, do budoucího krále Zimy Mathera. I se zlomeným srdcem je ale rozhodnutá udělat cokoli, aby její království získalo svobodu. Když uprchlíci zjistí, kde je ukrytý magický medailon patřící bývalé královně, Meira se ho pokusí získat. A vstoupí do světa boje o moc, temné magie, ale i dvorských intrik a velkých plesů, v němž jednoho dne zjistí, že její osud nikdy nebyl v jejích vlastních rukou.

 ***
Láska bez pravidel
M. J. Summersová
nakl. Ikar
Harper Youngová žije přesně takový život, jaký vždy chtěla – je výtvarnou redaktorkou prestižního newyorského časopisu Style a srdcem každého večírku na Manhattanu. Tahle silná, divoká a nespoutaná žena, s níž se každý chce přinejmenším kamarádit, má ale za sebou také spoustu bolesti a trápení, na něž se snaží zapomenout. Vede se jí to přesně do chvíle, než zjistíí, že se bude muset vrátit zpátky do malého rodného městečka, aby se postarala o svého otce. Není-li Evan Donovan zrovna na staveništi, lze ho obvykle nalézt na nějakém skalním převisu. Lezení ho uklidňuje a už zase se mu v životě daří – po nepodařeném manželství se konečně postavil na nohy a jeho stavební firma právě získala obří zakázku. Jenomže pak se zničehonic objeví sestra jeho kamaráda a svět se mu rázem obrátí vzhůru nohama. Ona ho vždycky chtěla a nikdy si netroufla, on o ní dobře věděl, ale nedovolil si na ní ani pomyslet – a oběma jim život už přinesl hodně těžkostí. Pomohou jeden druhému najít cestu domů? 

*** 
Benátský proces
Roberta Richová 
nakl. Knižní klub
Pět let po událostech předchozího dílu se musí Hanna vrátit zpět do Benátek, z kterých kdysi s nasazením života uprchla. Její milovaný adoptivní syn Matteo byl totiž unesen. Ve hře je totiž stále dědictví rodiny di Padovani. V honosných palácích stejně jako v zbídačeném židovském ghettu však na Hannu nečekají pouze noví nepřátelé, ale především osudové následky jejích dávných činů…







***
Hříšnice
Suzanne Enoch
nakl. Baronet
Náhodné setkání mladé vdovy s dluhy na krku a zatvrzelého mizery s hraběcím titulem nemůže skončit jinak než vášní, která jim vyrazí dech…
Diane, hraběnka z Cameronu zůstala po smrti manžela opuštěná, bez prostředků a v cizí zemi. Když tahle kráska s havraními vlasy málem propadne beznaději, potkává Olivera Warrena, markýze z Haybury. Flirtující a nebezpečně přitažlivý Oliver je pro Dianu vším, čím pro ni manžel nebyl. Jejím přáním je alespoň na chvíli okusit pravou vášeň a užít si život. Utajený románek s Oliverem v ní probudí smyslnost a touhu… ale když ji milenec opustí, jediné, co Diane cítí, je nenávist a touha po pomstě!

Hraběnčin návrat do Londýna vyvolá ve společnosti rozruch. Najde si nového bohatého manžela, aby ji zabezpečil? Nebo bude truchlit a utápět se v žalu? Její rozhodnutí všechny překvapí – Diane totiž plánuje, že v rodinném sídle založí exkluzivní klub pro pány. Nikdo však není proměnou hraběnky šokován víc než Oliver.
Přestože hrozí, že Diane prozradí jeho tajemství, Oliver se rozhodne jí pomoci. Notorický hráč a sukničkář markýz z Haybury vloží své jmění do riskantního podniku, aniž by si uvědomoval, že ve hře je mnohem víc… Tentokrát je totiž v ohrožení jeho srdce!

*** 
Ta přede mnou
J. P. Delaney
nakl. Ikar
Temný psychologický thriller jako dělaný pro všechny fanoušky Dívky ve vlaku či Zmizelé, který byl ještě před vydáním prodán do více než 30 zemí po celém světě a jehož autorem je úspěšný spisovatel, vystupujícího pod pseudonymem J. P. Delaney. EMMA se snaží vzpamatovat z traumatického přepadení a se snoubencem hledá místo, kde by mohla začít nový život. Ovšem žádný z bytů, které navštíví, pro ni není cenově dostupný – anebo se v něm necítí bezpečně. Dokud nenavštíví ten dům na Folgate Street. Je to mistrovské architektonické dílo – minimalistický design ze světlého kamene a skla se vzdušnými, otevřenými prostory. Ten dům má ovšem také svá pravidla. Tajemný architekt, který ho projektoval pro svou rodinu, má totiž pro nájemníky celou řadu nařízení a restrikcí – nesmí mít např. žádné knihy, ozdobné polštáře či jiné dekorativní předměty, dokonce ani fotografie. Tenhle prostor má totiž své nájemníky změnit – a také to udělá.

Co říkáte na srpnové novinky? 
Našli jste svou favoritku či favorita?

Mohlo by se vám líbit

6 komentářů

  1. Ahoj Báro, já mám článek "upoutávek" teprve rozepsaný a díky nečekané dnešní akci budu dopisovat snad zítra (pokud nebude bolehlav)... :-D
    Ze zmíněných knih mám na svém seznamu: Dopisy, které nikdo nečetl a Lásku bez pravidel.
    A už jsme psala u Marcely (Zaostřeno na knihy), že i Ta přede mnou zní celkem lákavě. ,-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem ještě moc neměla čas se po novinkách pídit, zaregistrovala jsem jen novinka od Kinga, kterou si rozhodně nenechám ujít. Z tvého výběru mě moc zaujaly první dvě zmiňované knihy, myslím, že zejména ta o pařížské uličce by mohla být moc pěkným čtením takhle na konec léta. Díky za tip :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  3. Z výběru mě zaujala nejvíc Moje ulice v Paříži a samozřejmě Růže a dýka... :)) Proč pořád vychází tolik zajímavých knih?? :))

    OdpovědětVymazat
  4. Já se rozhodně těším na Cestovatelku a Thorovo kladivo :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkný výběr :) V srpnu mě toho zaujalo také hodně :) Nejvíce asi vyhlížím Thorovo kladivo, Sníh nebo popel a Ledovou krev :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak krom třech knížek, vidím konečně i něco nového, co někoho zaujalo v srpnu! Děkuji, já vím, kam chodit pro rady :D

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top