Knižní úlovky aneb Nákupy knih snad nikdy neomrzí!

12:52

Zdravím všechny knihomoly!


Hádejte, co v článku najdete!

Nákupy, nákupy a zase ty nákupy!

Už je to opravdu neskutečně dlouhá doba, co jsem psala poslední knižní přírůstky... Knih přeci není nikdy dost a jejich zásoby se rozhodně nesmí ztenčovat! Což v mém případě rozhodně nehrozí, a proto se poněkud začínám obávat, že se z nakupování knih stává má obsese. 

Na jednom se ale snad dokážeme shodnout, když už ty knihy závislostí jsou, alespoň je to závislost zdravá!

Začnu knihami ze Světa knih, na kterém jsem ani já nechyběla a pár knížek jsem si odnesla. Letos jsem si jich sice nepořídila tolik jako minulý rok, a to z jednoho prostého důvodu. V sobotu tam bylo natolik narváno, že knihy, které jsem měla vyhlédnuté, byly v danou chvíli vyprodané. Výhodu to mělo, šla jsem domů poněkud zlehka. Těch pár knížek z veletrhu jsou nicméně všechny z Euromedie. 

První pán na holení je Leonard. Nebo spíše román Odpusťte mi, váš Leonard od amerického autora Matthewa Quicka. O knížce jsem slyšela a věděla, ale vlastně nikdy se mi do rukou nedostala. A proto když jsem na ni narazila, rovnou jsem ji čapla.


Právě dnes má Leonard Peacock narozeniny. Dnes si do batohu k učebnicím přibalí P-38, pistoli nacistického důstojníka, kterou zdědil po svém otci, a zastřelí svého bývalého nejlepšího kamaráda a potom i sebe. Už se nemůže dočkat. Ještě předtím se však musí rozloučit se čtyřmi lidmi, na nichž mu záleží: sousedem Waltem, posedlém Humphreym Bogartem, houslovým virtuózem a spolužákem Babakem, Lauren, jež miluje Ježíše (a do níž byl trochu zamilovaný zase Leonard), a herr Silvermanem, který ho na střední učí o holokaustu...

Druhý kousek je stejného autora jako předchozí kniha. O románu Terapie láskou jste určitě slyšeli a možná jste ho shlédli ve filmovém zpracování, ve kterém si v hlavní roli zahrála Jeniffer Lawrence spolu s Bradleym Cooperem. Sama za sebe mohu říct, že jsem film viděla a že se mi líbil. A přestože se mi film poměrně líbil, názory na knihu se liší a ne jeden člověk tvrdí, že se mu ne tak úplně líbila. Proto si na ni ráda vytvořím svůj vlastní názor a snad koupě litovat nebudu. 


Pat Peoples se vrací z léčebny pro duševně choré a svět kolem mu nedává příliš smysl. Oblíbený fotbalový tým hraje na stadionu, který před několika měsíci ještě nestál, přátelé mají manželky a děti, ačkoli nedávno byli ještě svobodní. Nikdo mu nechce vysvětlit, jak je to možné, ani s ním mluvit o jeho ženě Nikki, s níž se jistě brzy zase shledá, i když právě teď žijí odloučeně. Pat ale věří ve šťastné konce. Stačí na sobě pracovat, nenechat se odradit, být laskavý k lidem, a život vás odmění. Tak je to ve všech dobrých filmech. Co si o tom myslí váš terapeut, mrzoutský táta nebo divná kamarádka, nehraje roli. Protože je jen otázkou času, kdy odluka skončí, on se s Nikki opět shledá a budou žít šťastně až do smrti. Nebo ne?
Poslední kniha, kterou jsem si odnesla z knižního veletrhu je román Stín banyánu od kambodžské autorky Vaddey Ratnerové, který jsem měla vyhlédnutý opravdu hodně dlouhou dobu.  Nechci říct, že mám od něj velká očekávání, ale něco mi říká, že právě tato knížka pro mě bude to pravé ořechové.

Výjimečný debutový román Vaddey Ratnerové, autorky s nevšedním citem pro jazyk, o naději, síle dětské představivosti, lásky k příběhům i k životu samotnému, který se odehrává na pozadí jedné z nejtemnějších a nejbrutálnějších kapitol lidské historie. Píše se rok 1975 a pro sedmiletou Raami ze dne na den končí dětství. Její otec se za rozbřesku vrací ze své pravidelné procházky se zprávou o bojích, které právě zachvátily ulice Phnompenhu, hlavního města Kambodže. Chaos revoluce a následný teror záhy rozdrtí všechny představy, které doposud holčička o světě měla. Ve světě novém, v němž se smrt, hladovění a tvrdá práce na hranici fyzických možností stanou něčím tak hrůzně všedním a všudypřítomným, se malá Raami upne k tomu jedinému, co jí z násilně přervaného dětství zbylo – k tradičním kambodžským mýtům a legendám, které jí vyprávěl otec. V ovzduší brutálního systematického teroru, kde je paměť brána jako nemoc a záminka popravě, se dívka snaží s jejich pomocí bojovat o každý další den, kdy zůstane naživu.

A teď se dostáváme ke čtvrté a v poslední době hodně známé knize, kterou jsem koupila od milého pána z databáze knih. Přiznejte se, kdo by neslyšel o Psím poslání? Na něj jsem narazila skrze filmovou ukázku a už jen ta mě natolik chytla, že jsem se poohlédla po tištěné verzi. A protože téměř vždy dávám přednost knihám, není nic nečekaného, že jsem si ji zkrátka musela pořídit. Pane jo, jak já se na ni těším!


Všichni psi jednou přijdou do nebe… Ale nejprve musí splnit své poslání. Autor románu Psí poslání, který si zamilovali čtenáři po celém světě, Bruce W. Cameron je přesvědčený, že jeden pes se může narodit několikrát za sebou, aby se mohl zdokonalovat v rozličných dovednostech a aby mohl čím dál tím lépe chápat člověka. I hlavní hrdina knihy se na svět vrací znovu a znovu. Jeho první pokus dopadá tragicky. Potom hledá smysl života jako neposedný retrívr malého chlapce Ethana. Ani tenhle pokus nemá dlouhé trvání. Když se narodí znovu, nosí v srdci jediné přání – znovu spatřit Ethana, kterého nadevše miluje…

Četli jste některou z mých nových knížek? 
Jak se vám líbila?
A co jste si naposledy pořídili vy?



Mohlo by se vám líbit

15 komentářů

  1. Leonarda jsem si poridila taky na SK. Tak doufam v dobre ctivo :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel jsem žádnou z knih nečetla, ale Terapii láskou jsem okukovala... Jinak přeju příjemné čtení a budu se těšit na recenze..;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terapii jsem viděla ve filmu, a co si pamatuju, tak se mi vcelku líbil. Uvidím, jaká bude knížka :)

      Vymazat
  3. Znám všechny knihy, ale nečetla jsem ani jednu z nich. Jenom u Psího poslání jsem viděla film, ale z něj jsem byla hodně zklamaná, tak snad se ti bude knížka líbit prý je lepší jak film:)
    Já jsem si pořídila tenhle měsíc pár knížek z nakladatelství Jota a také z albatrosmedia - falešný polibek a Víš, že tě miluju?
    Falešný polibek už mám za sebou a byl naprosto dokonalý!:)
    Pak mi ještě došel balíček od Omegy - Hlídači :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé! Falešný polibek jsem zrovna nedávno okukovala v knihkupectví, strašně se mi líbí svým zpracováním a pravděpodobně mu neodolám :D Užij si čtení! :)

      Vymazat
  4. Moc pěkné kousky :) Všechny knihy vypadají zajímavě :) Já si pořídila Psí poslání :) Mám ráda psy a knihy a filmy o nich, takže to byla jasná volba :) Navíc jsem slyšela, že je to hrozný doják, všechny kamarádky co byly na filmu prý brečeli :D Hezké čtení přeji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Psí poslání jsem slyšela ty samé ohlasy :) Už se těším, až se do něj pustím :)

      Vymazat
  5. Krásné knížky. Stín Banyánu jsem pořídila na stejné akci, ale knížku mám v plánu darovat mamce k narozeninám. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkné přírůstky :) Doma na mě čeká Stín banyánu, Leonard a Psí poslání :) Ať se knihy líbí :)

    OdpovědětVymazat
  7. Terapie s láskou je krásný film. Těžký a lidmi npochopeny. Zajímalo by mě zdali je kniha taky takova ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na knížku jsem sama hodně zvědavá :) Uvidíme, jaká bude :)

      Vymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top