Knižní úlovky aneb Zkouškové musí jít stranou!

19:43

Krásnou sobotu, přátelé!

Dnes jsem si pro vás připravila článek se dvěma novými knižními kousky, které mi zaslal Knižní klub k recenzi. Obě dvě knížky jsou "horké" novinky, a protože zatím nejsem ovlivněná žádným názorem či dojmem na žádnou z nich, jsem hodně zvědavá, co na ně po dočtení sama řeknu.  



První knihou je román od německé autorky Coriny Bomannové s názvem Vůně jasmínu. Od autorky jsem zatím nic nečetla, a na její u nás v pořadí třetí vydanou knihu  se moc těším. Anotace románu mě poměrně navnadila na zajímavý příběh, ve kterém má prababička skrze vyprávění svého příběhu pomáhat své vnučce překlenout její těžké období, ve kterém se zrovna nachází. 


Po těžké nehodě svého snoubence, který leží už řadu měsíců v kómatu, hledá nešťastná Melanie útěchu u své prababičky Hanny. Když stará žena pochopí, že si její vnučka nedokáže sama se zoufalou situací poradit, začne jí vyprávět svůj životní příběh a o ranách osudu, kterým musela čelit. Melanie se tak spolu s ní vydává na imaginární cestu do Vietnamu, poté do Berlína dvacátých let a nakonec do Paříže, přičemž si uvědomí, co je v životě a v lásce opravdu důležité.

Dostáváme se k druhé knize, kterou je román napsaný irskou spisovatelkou Emmou Donoghue, jejíž jméno vám může být povědomé. Tato žena je autorkou oblíbeného románu a mezinárodního bestselleru Pokoj, který byl dokonce v roce 2015 zfilmovaný. 

Mně se do rukou dostala novinka v podobě psychologického románu s názvem Zázrak, který vypráví příběh Florence Nightingalové, jež v polovině 19. století přijíždí na irský venkov, ve kterém by měla žít zázračná dívenka. Jedenáctiletá Anna už čtyři měsíce nesnědla jediné sousto a navzdory tomu se těší dobrému zdraví. Na Zázrak se hodně těším a asi jím začnu jako prvním, protože jsem zatím od irského autora nic nečetla a má zvědavost nezná mezí.  Učení (ano, zkouškové právě klepe na dveře) bude muset jít stranou!

Zdravotní sestra Lib Wrightová, profesionálka vycvičená samotnou Florence Nightingalovou, přijíždí v polovině 19. století na irský venkov, kde žije údajně zázračná jedenáctiletá dívka Anna. Už po čtyři měsíce nesnědla jediné sousto, a přitom se těší dobrému zdraví. Lib je pověřena lékařským výborem, aby odhalila domnělý podvod, zdá se však, že dívka nic nepředstírá. Je to skutečně zázrak? Anebo za tím stojí fanaticky zbožná rodina? Lib se s Annou velmi sblíží, a proto ji vyděsí, když se její stav začne náhle rapidně zhoršovat…

Zaregistrovali jste Zázrak či Vůni jasmínu? 
A zaujala vás některá z těchto knížek či některou z nich dokonce už čtete? 


Mohlo by se vám líbit

22 komentářů

  1. Knihy vidím poprvé, ale líbí se mi :) Tak hlavně ať se líbí, těším se na recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti líbí! Věřím, že budou (obě) skvělé :)

      Vymazat
  2. neznam ani jednu knihu, ale preju hezke cteni :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Bohužel neznám ani jednu knihu, ale ta první, Vůně jasmínu zní pro mě asi nejzajímavěji. Budu se těšit na recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zvědavá na obě dvě, ale asi začnu Zázrakem :)
      A recenze se vynasnažím napsat co nejrychleji :)

      Vymazat
  4. Vůně jasmínu má tak krásnou obálku :) Od autorky Zázraku už dlouho pokukuji po Pokoji :) Ať se knihy líbí :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkné kousky :) Knihy neznám, takže se pak těším na tvoji recenzi :) Jinak já také těžko odolávám novým knihám :) Musím se hodně snažit, abych věnovala víc času učení než čtení :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti líbí! S učením to mám stejně. Ne a ne se k němu dokopat - a pak, když se konečně dokopu, je za pět minut dvanáct :D

      Vymazat
  6. Knihy také neznám, ale budu se těšit na recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vrhnu se na ně co nejdříve, ale to boj, zkoušky jsou mrchy :D

      Vymazat
  7. Je vidět, že se poslední dobou moc nepohybuji v blogosféře ani na internetu, absolutně jsem netušila, že knihy existují :D Ale takhle vypadají dobře... no uvidím až budou recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, v poslední době vůbec nestíhám, takže jsme na tom dost podobně :D

      Vymazat
  8. Jako první vítěj mei námi zkouškovými :D Jinak kniha mě zaujala a úplně cítím z toho tvé nadšení pohltila si mě, jak to jen děláš :D Děkuju moc za tip :)

    OdpovědětVymazat
  9. Vůně jasmínu má opravdu kouzelnou obálku :-) Na Zázrak jsem zvědavá, budu se těšit na recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak na Vůni jasmínu jsem koukala na Světu knihy, ale nekoupila jsem si ji, tak jsem zvědavá co na ni řekneš. Hezké čtení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem na ni zvědavá :) Od autorky jsem ještě nic nečetla :)

      Vymazat
  11. Vune jasminu me taky moc laka. Dnes jsem ji drzela v ruce v knihkupectvi :-) ale zatim jsem odolala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu si musíš pořídit! Zítra budou na blogu dojmy a už teď ti prozradím, že jsem z Vůně absolutně nadšená! :)

      Vymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top