Co mě zaujalo ... aneb Knižní novinky za Květen 2017

11:26

Přeji příjemný pátek, knihomolové!


A protože je to první pátek v měsíci, přináším vám knižní novinky, které mě tento měsíc zaujaly. A že jich rozhodně není málo!

Když jsem se pátrala, které knihy mají v květnu vyjít, nestačila jsem zírat, kolik z nich mě zaujalo.  Garantuji vám, že si peněženka rozhodně popláče!

Kupříkladu nakladatelství Albatros znovu začne (průběžně) vydávat sedmidílnou sérii Harryho Pottera v novém provedení. A právě v květnu si pro nás nakladatelství připravilo nové vydání všech tří bradavických učebnic, které určitě mnoho z vás zná a o jejichž ilustrace se postaral Johnny Duddla. A ještě k tomu si Albatros pro Harryho fanoušky připravil na veletrhu Svět knihy Famfrpálový turnaj. No, zní to poměrně zajímavě, uvidíme, co se z toho vyvrbí!

Ale teď už se pojďme podívat na ty květnové knižní novinky!


***
Bajky Barda Beedleho
Joanne Kathleen Rowling
nakl. Albatros
Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi. 




***
Fantastická zvířata a kde je najít
Joanne Kathleen Rowling
nakl. Albatros
Alespoň jeden výtisk knihy Fantastická zvířata a kde je najít vlastní téměř každá kouzelnická domácnost v celé zemi. Nyní, po omezenou dobu, mají i mudlové příležitost zjistit, kde žije pětinoh, čím se živí kluběnka a proč není dobrý nápad nechávat za dveřmi mléko pro bodloše. Tentokrát s novou obálkou i novými ilustracemi.








***
Famfrpál v průběhu věků
Joanne Kathleen Rowling
nakl. Albatros
Pro všechny, kdo mají rádi Harryho a fandí mu v jeho famfrpálových kláních za Nebelvír! Nové vydání příručky získané přímo z bradavické knihovny při Škole čar a kouzel vás seznámí s vývojem létajících košťat, poučíte se, jaké hry se s košťaty hrály ve starověku, jak se objevila Zlatonka, jakými proměnami prošel famfrpál od 14. století a jak vypadá dnes, seznámíte se s významnými famfrpálovými týmy ve Velké Británii a v Irsku. Uvádí ji předmluva ředitele bradavické školy Albuse Brumbála a najdete v ní i reprodukci výpůjčního lístku z bradavické knihovny. Autorem této příručky je expert na slovo vzatý, kromě ní napsal např. knížky Lítá jako šílenec, Potlouky v akci či Studie o strategii obrany při famfrpálu. Jeho příručku vysoce oceňuje jak Albus Brumbál, tak Batylda Bagshotová (autorka Dějin čar a kouzel), ale i Zlatoslav Lockhart a další významné osobnosti kouzelnického světa.

***
Falešný polibek
Mary E. Pearsonová
nakl. CooBoo
Království Morrigan je ponořeno v tradicích a příbězích o dávném světě, ale některé tradice princezna Lia nemůže překousnout. Například sňatek s někým, koho nikdy nepotkala. To vše pouze kvůli zajištění politického spojenectví. Lia má všeho po krk a je připravena začít nový život. V den své svatby utíká do na míle vzdálené vesnice, kde se usazuje mezi obyčejnými lidmi a především dvěma záhadnými a přitažlivými muži – jedním princem, kterého si měla vzít, a jedním vrahem, který má za úkol ji zabít. Obklopena tajemstvími a lžemi musí Lia odhalit nebezpečné skutečnosti, které otřesou celým jejím životem, zatímco se pomalu začíná zamilovávat do jednoho z dvou cizinců.


***
Poslední začátek
Lauren Jamesová
nakl. CooBoo
Epické zakončení prvotiny Lauren Jamesové První koneco lásce, osudu a cestování v čase.Před šestnácti lety zmizeli teenageři Katherine a Matthew beze stopy po skandálu, který otřásl světem. Clove Sutcliffová je ale nyní odhodlaná své dlouho ztracené příbuzné zase najít. Jenže kde začít hledat pár, který se podle všeho v každém klíčovém historickém okamžiku reinkarnuje? Kdo vlastně byli Kate a Matt? Proč se rodili zas a znova? A kdo je tajemná Ella, která se Clove během pátrání znovu a znovu připlétá do cesty?Na Clove čeká záhada, kterou musí vyřešit v minulosti, a láska, již nemusí najít v budoucnosti.




***
ROSINA metoda
Dawn Frenchová
nakl. Argo
Komický román o ženě, která až do svých osmatřiceti let říkala ne, a teď chce najednou všechno dohonit. Excentrická anglická učitelka Rosie se rozhodne přijmout místo v bohaté newyorské rodině Wilder-Binghamových, kde bude dělat paní k dětem, osmiletým dvojčatům Thomasi Wilder-Binghamovi Třetímu a Kembleovi Wilder-Binghamovi Juniorovi. Ukáže se však, že v luxusním, citově chladném a morálně vypulírovaném prostředí, kde mají všichni a všechno své určené místo, se nejen nedá pracovat s dětmi, ale nedá se tam skoro dýchat. Aby tam vydržela, nechá se Rosie poprvé v životě řídit svým instinktem, a brzy obrátí spořádaný svět sešněrované rodiny v třeštivý chaos.


***
Tíha vesmíru
Jennifer Nivenová
nakl. YOLI
Neobyčejná love story, která vás dostane. Neobyčejní hrdinové, které si zamilujete. Každý si myslí, že zná dobře Libby Stroutovou. Tuhle odvážnou dívku s úctyhodnou váhou, jejíž fotku s titulkem „Nejtlustší holka Ameriky“ otiskly před dvěma roky snad všechny noviny v USA. Libby se ale od té doby změnila – a ne jen co se váhy týče.Stejně tak si každý myslí, že zná dobře i Jacka Masselina. Je to trochu podivín, ale docela ujde, říkají si jeho spolužáci na střední. Až na to, že tenhle podivínský, dost rezervovaný, i když vlastně docela sympatický kluk jen trpí prosopagnosií – není schopný rozeznávat lidské tváře a svůj handicap samo sebou skrývá.Když na sebe Stroutová a Masselin narazí ve škole, svět se obrátí vzhůru nohama (minimálně Martin Van Burenská střední!), a malér je na světě.


***
Něco si vymysli
Chuck Palahniuk
nakl. Odeon
Kontroverzní americký spisovatel přichází s dlouho očekávanou – a vůbec svou první – sbírkou povídek, které nejde odečíst. Třiadvacet textů vlastně představuje jakousi esenci Chucka Palahniuka. V povídkách je ve své nejlepší formě: ostrý a sžíravý, nekompromisní. Přináší bizarní témata a libuje si v nich.








***
Temná hmota
Blake Crouch
nakl. Knižní klub

„Temná hmota je jedna z nejlepších knih jakéhokoli roku… a jakékoli reality.“ Book Reporter „Jsi v životě šťastný?“ To byla jedna z posledních slov, která Jason Dessen slyšel, než po útoku maskovaného muže upadl do bezvědomí. Než se probudil připoutaný na lůžku a obklopený cizími lidmi v ochranných oblecích. Než se na něj člověk, jehož nikdy neviděl, usmál a řekl: „Vítej zpátky.“ Ve světě, kde se probral, není Jasonův život ten, který zná. Jeho žena není jeho žena. Jeho syn se nikdy nenarodil. A Jason není průměrný profesor fyziky, ale proslulý génius, jenž dokázal něco pozoruhodného. Něco nemožného. Který svět je skutečný a o kterém se mu jen zdá? A pokud je skutečný ten z jeho vzpomínek, jak se do něj lze vrátit? Cesta zpět však bude úžasnější a zároveň děsivější, než si kdy dokázal představit…

***
Ke dnu
Anna Bolavá
nakl. Odeon
V době prvních mrazů na konci listopadu je v močálech na kraji města nalezeno mrtvé tělo manželky lékaře Marka Diviše. Mezi obyvateli se začíná roztáčet kolotoč úvah, spekulací a pomluv. Osudy postav se kříží a praskají jako dráty elektrického vedení stožárů v polích za městem. Román Ke dnu volně navazuje na úspěšnou prvotinu Do tmy, za niž autorka obdržela roku 2016 Magnesii Literu za prózu.







***
Poldark
Warleggan - Nad propastí
Winston Graham
nakl. Baronet
Ross Poldark se po návratu z války v Americe, otcově smrti a sňatku s mladičkou služebnou Demelzou pouští do obnovy hospodářství a otevírá rodový měděný důl. Neustále však naráží na nedostatek peněz a ohrožuje tak nejen holou existenci své rodiny. Snaží se udržet důl v provozu za finančního přispění bratrance Francise, ale místo toho upadá do dluhů stále hlouběji. Přitom po celou dobu čelí svému úhlavnímu nepříteli, bezskrupulóznímu finančníkovi a majiteli dolů Georgi Warlegganovi. Další krizí prochází i jeho vztah s manželkou Demelzou, už tak otřesený smrtí prvorozené dcerky Julie, který stále víc zatěžuje Rossova neutuchající náklonnost k bratrancově manželce a své první lásce Elizabeth. Potom co se Demelza pokusí najít útěchu u pohledného skotského důstojníka a rodinu postihne další těžká ztráta, je zřejmé, že manželům Poldarkovým hrozí nebezpečí na všech frontách.

***
Plíseň
Siri Pettersen
nakl. Host
Představte si, že jste lovnou zvěří v neznámém světě. Ve světě lidí, který pomalu umírá. Ve světě, odkud pocházíte a kde jste doufali, že konečně naleznete domov. Jenže to jste se pořádně spletli.Hirka opustila Ymslandu, aby ji zachránila, a obětovala tak možnost být nablízku Rimemu, přestože po tom touží ze všeho nejvíc. Teď ji místo něj provázejí lovec nemrtvých a slepý. Boj o přežití není ovšem ničím ve srovnání s tím, co přijde, když Hirka pochopí, kým ve skutečnosti je a jakým nástrojem v mocenské hře se má stát. Původce plísně touží po tisíci letech konečně dosáhnout svobody. Svobody, kterou mu může dát pouze Hirka.



Zaujaly vás některé z květnových knižních  novinek? 
Který kousek si chcete pořídit vy? :)


Mohlo by se vám líbit

18 komentářů

  1. Už jsem koukala na Temnou hmotu, ta mě zajímá. Ale i ta detektivka Ke dnu vypadá skvěle.
    Já teď mám takovou honičku, chci dočíst Jo Nesba jelikož vychází Žízeň a stále mi chybí dva kusy do sbírky. Pak sem začala číst sérii Temné věže od Kinga a do toho mám spousty a spousty knížek které chci přečíst a nevím kdy ! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořád jsi asi na tom líp než já :D Já teď zas nestíhám číst nic, co bych chtěla... kvůli zkouškovému :D To je potom paráda :D

      Vymazat
  2. Já už nedočkavě vyhlížím Plíseň, na tu se moc těším a samozřejmě Žízeň od Nesba, který asi nepatří mezi tvé oblíbence :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ódinovo dítě si chci přečíst, jen jsem se k němu stále nedostala a určitě pak sáhnu i po Plísni :) no a Nesbo... K němu jsem se už vůbec nedostala (jaké to překvapení :D) a zatím to ani neplánuji, i když věřím, že je parádní a já se k němu časem určitě pročtu :) Ale detektivkám zatím moc neholduji, no :D

      Vymazat
  3. Z tvého seznamu rozhodně musím mít Falešný polibek! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na Plíseň se moc těším :-) A ty reedice Harryho mě docela naštvaly. Takové krásné obálky :'(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálky jsou skvělé, to máš pravdu :) Škoda, že nejsou tak vymazlené i ty předešlé :)

      Vymazat
  5. Docela mě zajímá ta Temná hmota a Něco si vymysli. Tak uvidím, co se ke mně nakonec dostane. Ale z květnových novinek rozhodně pořídím Ví o tobě, to vypadá skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkný výběr, na spoustu knih z tvého seznamu mám také zálusk :) Hlavně na Fantastická zvířata :) A dost mě zajímá i Temná hmota :)

    OdpovědětVymazat
  7. Co se týče HP tak to pro mě není :D Ale třeba Falešný polibek zní dobře! I když z toho mám trošku obavu, jelikož to určitě spadá pod Dívčí romány a s touhle skupinou si já moc nerozumím. Navíc moc nemám ráda ženské charaktery, ale uvidím, chtěla bych to zkusit ^^

    OdpovědětVymazat
  8. Tak určitě Bajky v novém kabátku - mě zaujaly!

    OdpovědětVymazat
  9. Vychází toho skutečně moc. Nějaká stvka nakladatelů by bodla, abych stihla přečíst všechno, co už vydali :D Ale hodně ráda bych doplňkové knihy k Harrymu v novém vydání, vypadají skvěle a pak... no asi kromě dvou si chci přečíst všechno, co si tu představila a je mi jasný, že tím nekončím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se už těším na červen, kdy budu mít snad už po všech zkouškách a budu se do těch knížek ponořit mnohem víc. Květen je prozatím jedna velká bída :D

      Vymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top