Bejt single je na prd

15:09


Zda šepot není nic?

Tvář k tváři klonit? Nos k nosu přistrkávat?

... lézt do koutů? Chtít, aby rychleji šel orloj?

- ZIMNÍ POHÁDKA, 
JEDNÁNÍ PRVNÍ, SCÉNA DRUHÁ -
(203)


Daniel & Aubrey
Georgina Guthrie


Láska podle Shakespeara nás zavede na vysokou školu, do posledního ročníku bakalářského studia. Tam se setkáváme s naší hlavní hrdinkou a zároveň studentkou torontské university Aubrey Priceovou, která se rozhodně neřadí mezi flákače a povaleče, ale plně se věnuje studiu Shakespearových děl. V bytě bydlí se svým nejlepším kamarádem, který je do ní zamilovaný, ale přesto je pro ně přednější jejich báječné přátelství. To jim však nebrání v tom vymýšlet si barvité přezdívky, ze kterých by si kdekdo mohl pomyslet, že tvoří pár. 

„Dobrá práce, slečno Priceová." Profesor Brown se na mě pochvalně usmál. „Vidím, že jste netratila svůj dokonalý smysl pro detail. Nemůžu se dočkat, jaké téma si tento semestr vyberete ke studiu." (21)

Nový semestr by byl pro Aubrey pravděpodobně jen dalším krůčkem k vytouženému titulu, kdyby ...

...kdyby v novém semestru do školy nenastoupil i nový asistent profesora předmětu, který Aubrey studuje. A že to je láska na první pohled? To vám musí být víc než jasné! Aubrey se do asistenta naprosto zblázní, a přestože ví, že taková láska je nebezpečná a její studium může šíleným způsobem ohrozit, nemůže si pomoci. Podobně je na tom i Daniel, asistent profesora - naše druhá hlavní postava. Aubrey ho na první hodině okouzlila svou inteligencí a důvtipem, který, nebojím se tvrdit, převyšoval většinu lidí na přednášce.


A
le jak už to tak bývá, láska mezi profesorem, v tomto případě mezi asistentem profesora, a studentem je nepřípustná - ba dokonce přímo zakázaná. Co má ale člověk dělat, když ho to ke druhému táhne tak silně, že ho ani společenský kodex nepřinutí stát? V sázce je mnoho, a záleží jen na nich, co všechno jsou pro lásku schopni udělat, utajit a komu všemu jsou ochotni lhát. 

Profesor Brown se znovu s vřelým úsměvem otočil zpět ke třídě a pokynul směrem k nově příchozímu. „Dámy a pánové, rád bych vám představil svého asistenta, Daniela Granta." (16)

Když se mi Láska podle Shakespeara dostala do rukou, trošku jsem se zalekla její tloušťky, protože je to taková pěkná baculka. Má téměř pět set stránek a já jsem se bála, jak ji budu dlouho číst. Mile mě překvapilo, že příběh plynul jako voda a že během chvilinky, téměř na jedno posezení, jsem přečetla okolo osmdesáti stránek. Jakoby mi příběh protékal sám mezi prsty. Autorka píše opravdu pěkně a čtivost knize rozhodně nechybí!

Obě dvě hlavní postavy jsou sympatické a jejich chování je zkrátka a jednoduše uvěřitelné. Což je vážně super, protože pak člověku přijde, že celý příběh je vystavěný na víceméně reálných základech, a vůbec pak nedělá problém si představit, že by se někdy někde něco takového mohlo klidně v minulosti, současnosti, dokonce i v budoucnosti dít. Navíc pro mne bylo příjemné zjištění, že se v knize prolnou pohledy obou dvou hlavních hrdinů, i když přeci jen většina kapitol byla z pohledu Aubrey.

Co se autorce musí nechat, je to, že celou knihu protkala Shakespearem - nebo lépe řečeno Shakespearovými díly. Každá kapitola začíná nějakým veršem z jeho her a dokonce i v textu některé postavy části jeho veršů používají. Jednotlivé kapitoly jsou pak trefně pojmenovány na základě toho, co se v nich bude dít. Je moc pěkné si kapitolku přečíst, a pak se vrátit na její začátek a připomenout si, jak se vlastně jmenovala a ujistit se, jak ten název báječně sedí.


Když vše shrnu a podtrhnu, tak ten, kdo hledá milé, jednoduché a především odpočinkové a romantické čtení do prosluněných dní v trávě na dece, anebo vlastně i do pošmourných dní plných deště, s touto knihou se trefí přímo do černého. První díl z trilogie všem doporučuji, za přečtení určitě stojí!

                                                      
Daniel & Aubrey
Originální název: The Weight of Words
Autor: Georgina Guthrie
Série: Láska podle Shakespeara (1)
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2016, originál: 2013
PřekladKristýna Vítková
Počet stran: 464
                                                      


Moje hodnocení 3,5/5



Za tento recenzní výtisk srdečně děkuji nakladatelství Cosmopolis a knihu můžete zakoupit zde.


Mohlo by se vám líbit

12 komentářů

  1. Ááách... Tak já myslela, že by mě mohla tahle série minout, a pak si přijdeš s touhle recenzí?! Ti teda pěkně děkuji.. :-D
    Úplně mě to pohltilo, jak je to parádně napsané. Takže je Ti jasné, že jde na seznam, že jo? :-) A když půjde tahle, tak pak i její sestry.
    Přeji Ti Báro krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nemáš za co! :D Jsem ráda, že se ti recenze líbí! :) A knížka Tě určitě nezklame! ♥

      Vymazat
  2. Já si zakážku číst recenze na knihy! :D Protože tato kniha vypadá fakt úžasně a ještě k tomu příběh z vysoké..tady zase bude někdo utrácet. :D Jinak bomba recenze!!! Z.
    www.susanboooklover.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu! :) Jsem strašně ráda, že se ti recenze líbí! :) A po knížce se určitě poohlédni! :)

      Vymazat
  3. Láska podle Shakespearea se mi líbila, ale není mi jasné, co se bude odehrávat v dalších dvou dílech. Trochu se děsím, že to bude jen taková bezduchá výplň :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, abych řekla pravdu, také se bojím, jak to bude pokračovat dál :)

      Vymazat
  4. Super recenze :-) Jak tak koukám, udělala jsem chybu, když jsem si Gradě nenapsala o tuto knihu. No, co už :-) Třeba si ji koupím, ale co když se mi bude líbit? To si budu muset pak koupit i druhý a třetí díl :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele uvidíš, třeba tě chytne :) Co se jí ale musí nechat je, že čte se téměř sama! :)

      Vymazat
  5. Krásně jsi to napsala :-) Dneska jsem knihu dočetla a byla jsem nadšená :-) Sice je to chvílemi až moc naivní, ale i tak bezva oddechovka a aktuálně mám pocit, že nutně potřebuju další díl :-D

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top