Co mě zaujalo ... aneb Knižní novinky za Březen 2017

20:30

Krásný páteční den!

Měsíc se s měsícem sešel a jako každý první pátek v měsíci mám pro vás  připravený seznam knižních novinek, které v nadcházejícím měsíci - konkrétně tedy v březnu - vychází a které mě zaujaly.


Pojďme se na ně vrhnout!

***
Múza
Jessie Burton
nakl. Argo
předpokládané datum vydání: 16. března 2017
Strhující příběh dvou žen plný záhad a zvratů se odehrává v Anglii šedesátých let dvacátého století a ve Španělsku koncem třicátých let. Do Londýna přijíždí Odelle, mladá absolventka univerzity na Trinidadu. Píše básně, ale musí prodávat boty. Má pocit, že štěstí jí konečně začíná přát, když získá místo písařky v galerii a seznámí se s mužem, jemuž matka odkázala pozoruhodný obraz – pravděpodobně mistrovské dílo španělského malíře Isaaca Roblese. Kolem obrazu houstne spleť záhad a klamů, takže Odelle brzy neví, komu může věřit a co je pravda. Klíč k ní se ztrácí někde v bouřlivých časech těsně před občanskou válkou ve Španělsku, kde v chudé vesnici spolu s rodiči tráví léto nadaná Olive, dcera vídeňského obchodníka s obrazy, a odkud pochází Isaac Robles, který se chce slávou vyrovnat Picassovi. Jedinečný dramatický příběh o ctižádosti, lásce a touze lidí více či méně talentovaných i o tom, jak naše životy nutně utváří doba, do níž jsme se narodili.

***
Osm dní Šakala
Miriam Petrosjanová
nakl. Fragment
předpokládané datum vydání: 23. března 2017
Na kraji města uprostřed paneláků stojí Šedý dům. Skrývá v sobě tajemství a za jediný den se v něm odehrají příběhy, které ve světě venku nezažijete ani za celý život...Život v Domě vybočuje ze dne na den ze zajetých kolejí. Byl totiž vyhlášen nový zákon, který vrací do uzavřených klučičích smeček děvčata, dlouhá léta opomíjená a přehlížená. Atmosféra v Domě se mění. Ale ani nová přátelství, zklamání či lásky nedokážou odvést pozornost od hrozby, která se nad obyvateli Domu vznáší. Blíží se totiž ukončení – den, kdy budou všichni nuceni opustit známé zdi a postavit se obávanému světu tam venku. A jako kdyby to bylo málo, nadchází noc, která nemá konce, noc, po níž už nic nebude jako dřív.


***
Časodějové - Srdce času
Natalja Ščerba
nakl. Fragment
předpokládané datum vydání: 23. března 2017
Dva světy – Ostala a Eflara se nezadržitelně přibližují k sobě. Časovou propast mezi nimi může zvětšit jen legendární Šarlatový kvítek a společně vyslovené přání všech klíčníků. Vasilisa a ostatní klíčníci se proto vydávají na místo, kde tajemná květina roste, a společně čekají, až rozkvete. Mezi klíčníky však propuká nová vlna nepřátelství. Veliký duch Astragor – nepřítel hodinářů, nečekaně souhlasí, že jim pomůže uskutečnit jejich plány. Má však své vlastní zájmy, které si nechává pro sebe.Dokáže přátelství a láska pomoct klíčníkům, aby se spojili a zachránili Elfaru? Ochrání Vasilisu před strašlivou kletbou, kterou na ni uvalil Černoklíč?



***
Stačí jen CHTÍT
Joelle Charbonneau
nakl. Fragment
předpokládané datum vydání: 23. března 2017 
Městem Nottawa se jako lavina šíří nový fenomén. Sociální síť s názvem NEED nabízí svým uživatelům vše, co chtějí mít. Chceš nový iPhone nebo lístky na koncert se vstupem do zákulisí? Výměnou za drobný úkol ti NEED tvé přání splní. Kaylee Dunhamová ví, co chce. Potřebuje získat novou ledvinu pro nemocného bratra. Nevěří, že by jí nějaká sociální síť mohla pomoci, ale rozhodne se, že to zkusí.Až po té, co zadá svůj požadavek, si uvědomuje, jak vysokou cenu bude muset zaplatit. Úkoly, které síť za splnění jednotlivých přání vyžaduje, totiž s přibývajícím počtem uživatelů nabírají na nebezpečnosti. Dokáže Kaylee odhalit, kdo NEED stvořil, a zastavit ho dřív, než zničí celé město?



***
Fantastická zvířata a kde je najít
(původní scénář)
Joanne Kathleen Rowling
nakl. Albatros
předpokládané datum vydání: 13. března 2017 
Příběh Fantastická zvířata a kde je najít začíná v roce 1926, kdy se Mlok Scamander – kterého hraje držitel Oscara Eddie Redmayne – vrací z cesty po světě, během níž našel a zdokumentoval pestrou škálu kouzelných tvorů. Nakrátko se zastaví v New Yorku a zase by z něj bez nehody odjel… nebýt nečara Jacoba, ztraceného magického kufříku a útěku několika Mlokových fantastických stvoření, která by mohla způsobit světu nečarů i čarodějů pořádné problémy.








***
Sda a sviny
edice Apetit
předpokládané datum vydání: 11. března 2017
S novou knihou z Edice Apetit se vám bude radostně vstávat i pracovat! Nabízíme v ní víc než 120 receptů na zdravé snídaně a chutné svačiny, které jsme vyzkoušeli v redakční kuchyni časopisu Apetit. V knize najdete návod na nejrůznější kaše a granoly, které vás doslova nabijí energií, superzdravá smoothie, vejce na mnoho způsobů, bleskové pomazánky, sladké svačinky pro děti i dospělé. Nechybějí ani recepty na domácí pečivo (housky, chleba, rohlíky či loupáky) anebo snídaně na vidličku či návod na výrobu oříškového mléka či přípravu kávy. S námi se budete těšit na každé nové ráno. 

***
Posled
Alexandra Oliva
nakl. Knižní klub
předpokládané datum vydání: 2. března 2017 
Chtěla zažít dobrodružství. Nikdy by ji nenapadlo, jak daleko všechno zajde… Začalo to jako televizní reality show, nazvaná příznačně Ve tmě. Dvanáct účastníků vysadili v hlubokých lesích a vystavili podmínkám, které měly prověřit jejich sílu, odolnost, vytrvalost. Izolovaní od vnějšího světa netuší, že v něm došlo k něčemu strašlivému. Jakékoli projevy zkázy chápou coby součást hry, zinscenovanou zkoušku. Všude je přece sledují kamery, odposlouchávají mikrofony. Alespoň tak tomu všichni věří, včetně mladé ženy přezdívané Zoo, jedné z favoritek soutěže. Zoo chce obstát, tvrdošíjně jde za svým cílem. Ale realita se děsivě a nenávratně změnila. Tady už nejde o vítězství, ale o přežití… a nejen její. Brilantní napínavý psychothriller s apokalyptickou zápletkou vydává 25 nakladatelů po celém světě.


***
Kravé nebe
Mark Roberts
nakl. Knižní klub
předpokládané datum vydání: 8. března 2017
KAŽDOU NOC JE ZABITA JEDNA RODINA.V liverpoolských ulicích řádí sněhová bouře – a v místních domech masový vrah. Likviduje všechny, rodiče, prarodiče, děti, a jejich zohavená těla pak ukládá na zem do podivných obrazců. Nikdo ze sousedů nic nezaslechl. S následujícím soumrakem se brutální zločin opakuje.KAŽDÝ DEN SE JE POKOUŠÍ ZACHRÁNIT.Inspektorka Eva Clayová je bezradná. Kdo by riskoval dopadení a zdržoval se dokonalým aranžováním obětí? Hlavou jí proběhne vzpomínka, ukrytá hluboko v mysli. Ta preciznost. Ta posedlost. Pocity a předtuchy jí ale pachatele chytit nepomohou. Další noc se blíží.A KAŽDÝM OKAMŽIKEM UBÍHÁ ČAS…



***
Dům na prahu noci
Catherine Banner
nakl. Knižní klub
předpokládané datum vydání: 10. března 2017 
Amedeo Esposito, nalezenec z Florencie, našel konečně svůj domov na maličkém ostrůvku na samém jihu Itálie. Zaujal ho dům, o němž místní lidé tvrdí, že v něm straší. Amedeo opravil drolící se zdi, vyměnil zetlelé dveře a zametl podlahy a hrdě zde otevřel bar, který pojmenoval „Dům na konci noci“. Obklopen šuměním moře a vůní bougainvillejí tu začíná svůj nový život s krásnou, nesmírně inteligentní učitelkou Pinou. Dům na konci noci se stává domovem pro celé generace odvážné a chaotické rodiny Espositových, zatímco na ostrov doráží století prudkých změn, po válce přicházejí turisté a také recese. Je to místo plné příběhů, legend a občas i zázraků. Mění se režimy, na světlo vycházejí zrady a vznikají nečekaná přátelství, ale Dům na konci noci zůstává jako pozadí pro dávné sváry i dějiště velkých lásek.

***
Kráska a zvíře - Nejkrásnější příběh
Walt Disney
nakl. Egmont
předpokládané datum vydání: 8. března 2017 
Nejkrásnější příběh podle stejnojmenného velkofilmu společnosti Disney s Emmou Watson v hlavní roli! Krásná, chytrá a nezávislá dívka jménem Belle se řízením osudu stane zajatkyní hrozivého zvířete. Záhy však zjistí, že na tajuplném hradě není nic, jak na první pohled vypadá. Belle se postupně spřátelí se zakletým služebnictvem a zjistí, že pod odpudivým zevnějškem netvora se skrývá laskavé srdce a duše skutečného prince. Netrvá dlouho a zajiskří nové kouzlo, kterému Belle zcela propadá.



***
Kniha zrcadel
Eugen Ovidiu Chirovici
nakl. Host
předpokládané datum vydání: 19. března 2017 
Pravda jednoho je lží druhého. Významný literární agent Peter Katz obdrží nedokončený rukopis nazvaný Kniha zrcadel a je z něj nadšený. Autor knihy Richard Flynn popisuje svá studia na Princetonské univerzitě koncem osmdesátých let a svůj vztah se studentkou psychologie Laurou, chráněnkou slavného profesora Josepha Wiedera. Jedné noci těsně před Vánoci roku 1987 byl Wieder ve svém domě brutálně zavražděn, ale jeho smrt se nikdy neobjasnila. Peter Katz je přesvědčený o tom, že kompletní rukopis odhalí, kdo před pětadvaceti lety čin spáchal. Jenže chybí konec! Katz začne po autorovi a zbytku rukopisu pátrat, ale zjistí, že Flynn umírá v nemocnici a rukopis není k nalezení. Odhodlaný přijít vraždě na kloub předá případ svému kamarádovi, investigativnímu novináři Johnu Kellerovi, aby se pokusil rekonstruovat tehdejší události. Jenže cizí vzpomínky jsou nebezpečné a některé by možná měly raději zůstat pohřbené.

***
Sběratel ztracených věcí
Ruth Hogannakl. Host
předpokládané datum vydání: 15. března 2017
Sběratel ztracených věcí je příběh o spisovateli na odpočinku Anthonym Peardewovi,jenž před čtyřiceti lety ztratil vzácný dárek, který mu na památku věnovala jeho snoubenka Therese. Tím, že upomínku ztratil, porušil jediný slib, který si na něm kdy vyžádala. Téhož dne pak Therese nečekaně zemřela. Anthony se snaží odčinit svou vinu tak, že zachraňuje věci, jež jiní lidé ztratili, a píše o nich příběhy. Teď, na sklonku života, se však bojí, že neudělal dost, a přenechá své asistentce Lauře dokončení úkolu, který si předsevzal a který před ní do té doby tajil. Anthony Lauře odkáže svůj dům, zahradníka a nešťastného ducha své mrtvé snoubenky. S pomocí zahradníka Freddyho, zvláštní dívky odvedle jménem Sunshine a psího nalezence Karotky musí Laura dokončit to, co Anthony začal, a najít způsob, jak mu pomoci znovu se shledat s jeho ztracenou láskou.


A co vy? 
Zaujala vás některá z březnových knižních novinek? :)

Mohlo by se vám líbit

20 komentářů

  1. Zajímavý výběr. Přemýšlela jsem nad tou Kráskou, ale ještě uvidím. Mají letos vyjít dvě verze...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím o nich, ale na první pohled mě zaujala tato, ale jsem zvědavá na obě verze :)

      Vymazat
  2. Tý jo, tak jediná kniha, kterou jsem už zaznamenala jsou Fantastická zvířata a kde je najít, tu bych si ráda prolistovala. :) A z Tvého výběru mě asi nejvíc zaujal Sběratel ztracených věcí. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fantastická zvířata bych také ráda, minimálně - jak sama říkáš - ráda bych si je prolistovala. :)

      Vymazat
  3. Z tohoto výběru mám rozhodně v plánu Poslední, Stačí jen CHTÍT a Krvavé nebe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stačí jen CHTÍT mě také hodně zaujalo, ráda bych se k tomuto kousku dostala, protože anotace zní dost dobře :)

      Vymazat
  4. Zaujali ma úplne všetky. Od každého niečo, taký milý pestrý výber. :) Niektoré pridávam do wishlistu, keď mi dôjdu nápady, čo čítať. :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Kniha zrcadel mi trošku připomíná knihu Nehoda, takže se do knihy určitě ráda pustím, až vyjde! :) Časodějové mají nádhernou obálku, ale bohužel číst nebudu, zato plánuji Dům na prahu noci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dům na prahu noci mě téměř učaroval svou obálkou :) Také bych se do něj ráda pustila :)

      Vymazat
  6. Sběratel mi přijde na recenzi :-) Jinak mě z tvého seznamu zaujala ještě jedna kniha, které jsem si všimla i sama a to Dům na prahu noci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé! Tak to si ji ráda přečtu! :) Anotace zní skvěle!

      Vymazat
  7. Kniha zrcadel vypadá hodně zajímavě. Už po přečtení anotace jsem zvědavá, kdo je vrah.

    OdpovědětVymazat
  8. Zaujalo mě Stačí jen chtít, asi do ní půjdu, už jenom kvůli autorce :D a pak Fantastická zvířata, samozřejmě, ale u těch si ještě nejsem jistá, jestli je nezkusit v angličtině...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížek v angličtině mám doma dost, ale zatím jsem se k nim nedostala. :) Ale myslím, že Fantastická zvířata by v originále nemusela být vůbec špatná! :)

      Vymazat
  9. Stačí jen chtít mám rozhodně na seznamu a Fantastická zvířata mě taky hodně lákají. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem se trefila. Podle mého mají Fantastická zvířata krásnou obálku :)

      Vymazat
  10. Asi až na tři knihy všechny vypadají úžasně a určitě bych si je někdy ráda přečetla. Ale Kráska a zvíře, tu si jednoduše nebudu moci nechat ujít :)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top