Co mě zaujalo ... aneb Knižní novinky za Listopad 2016

20:24

Přeji všem krásný, první, listopadový pátek!


Pro dnešek tu mám několik knižních novinek, které mě zaujaly a které tento měsíc vychází.

Pojďme se na ně podívat!



***
Život po tobě
Jojo Moyesová
nakl. Ikar
předpokládané datum vydání: 7. listopadu

Jako první tu mám (jak jinak) než knížku od Jojo Moyesové s názvem Život po tobě. Tato kniha by měla navazovat na známý román Než jsem tě poznala. Knížky od této autorky si v žádném případě nenechávám ujít, proto je tato pro mne jasnou volbou! 

Kdybyste ztratili někoho, koho jste moc milovali, jak moc by to změnilo váš pohled na svět? V pokračování světového bestselleru Jojo Moyesové Než jsem tě poznala najdeme Louisu Clarkovou v přesně takové situaci. Po intenzivním půlročním vztahu s ochrnutým Willem Traynorem, který se rozhodl ukončit svůj život asistovanou sebevraždou, zůstává Louisa sama, zmítána smutkem a výčitkami svědomí. Po vážném úrazu se navíc musí vrátit domů k rodičům. Jako by byla najednou zpátky na začátku cesty – život po Willově smrti totiž znamená učit se leccos znovu, stavět na nových základech. Záchranář Sam Fielding, pro něhož je kontakt se smrtí každodenní náplní práce, by snad mohl být právě tím, kdo Louise pomůže se zase vrátit do života, jenomže pak se z Willovy minulosti nečekaně jako uragán vynoří Lily – jeho šestnáctiletá nezvladatelná dcera. A všechno je rázem jinak…

***
Dítě Bridget Jonesové
Hellen Fieldingová
nakl. XYZ
předpokládané datum vydání: 17. listopadu

Další knížka, která mě zaujala, se týká mých oblíbených filmů, jejichž hlavní hrdinka je doslova a do písmene nezapomenutelná. 

Dítě nebo kariéra? Bridget překousla mučení okolí poukazujícího na to, že jí biologické hodiny tikají čím dál hlasitěji, a pak… otěhotněla. Nebyla by to ale ona, aby šlo vše hladce. Její těhotenství je provázeno nezdravou životosprávou, bizarními radami single kamarádek a ještě bizarnějšími radami zasloužilých matek. Chaos na předporodních vyšetřeních, divoké večírky i romantika, radost a zoufalství, ale hlavně otázka: „Kdo je, sakra, otec?“„O čem Bridget Jonesová doopravdy je? O rozdílu mezi tím, jací očekáváme, že bychom měli být a o tom, jací doopravdy jsme. A tím – jak Bridget během svého poněkud nestandardního těhotenství zjistí – jak si myslíme, že náš život poběží a jak ve skutečnosti vše vyvine,“ říká o své nové knize Helen Fieldingová.
***
Pasažérka
Alexandra Bracken
nakl. CooBoo
předpokládané datum vydání: 14. listopadu

Pasažérka od Alexandry Brackenové mě hned na první pohled zaujala svou nádhernou obálkou. Za mě naprostá bomba!

Ztratila vše, co znala a milovala… Etta se proto vydává do neznámé země, kde se seznámí s Nicholasem, který uniká z dosahu mocného rodu v Koloniích. Navíc jí začnou pronásledovat agenti usilující o její život. Etta tak zjistí, že zdědila zvláštní schopnosti, o kterých nikdy neslyšela. Aby ochránila své tajemství i svůj život, bude muset cestovat nejen mnoho mil od domova, ale i do minulosti… Nepřátelské rody se ale nevzdávají a chtějí její moc!




***
Královna snů
Sarah J. Maasová
nakl. CooBoo
předpokládané datum vydání: 14. listopadu

Jako velký fanoušek knižní série Skleněný trůn si rozhodně nenechám ujít čtvrtý díl s názvem Královna stínů, na který většina z nás tak napjatě čekala. 

Ztratila všechny, které milovala. Celaena Sardothien se vrací zpátky do říše a jediné, po čem touží, je pomsta. Brzy si ovšem uvědomí, že ve hře je mnohem víc – musí osvobodit prince Doriana, kterého pomocí magie ovládá král ze skleněného hradu. Musí zjistit příčinu královy moci! Ale hlavně nesmí zklamat svůj lid, který do ní vložil veškeré naděje. 





*** 
Čtenářsklub Jane Austenové 
Karen Joy Folerová 
nakl. Plus 
předpokládané datum vydání: 10. listopadu

Tato knížka mě zaujala svým názvem, protože... 
Protože zkrátka Jane... tečka! Jsem na ní opravdu zvědavá... 

Jocelyn zbožňuje dohazování, ridgebacky, svou kamarádku Sylvii a romány Jane Austenové. Aby Sylvii, která se právě rozvádí, potěšila, rozhodne se založit čtenářský klub Jane Austenové a pozve do něj ještě Prudie, Bernadette, Allegru a Grigga. Během šesti měsíců se společně scházejí nad šesti romány slavné autorky. Jejich posezení však otvírají nejen literární příběhy, otázky a zápletky. 





*** 
Je to i můj život 
Jodi Picoultová 
nakl. Ikar 
předpokládané datum vydání: 30. listopadu

Tato kniha bude znovu a nově vydaná. Abych se přiznala, viděla jsem film, který mě naprosto dostal, takže nad touto knížkou rozhodně váhat nebudu a půjdu si pro ní.

Anna není nemocná, ale jako by byla. Ve třinácti letech má za sebou nespočet chirurgických zákroků, nemocničních pobytů, transfuzí, injekcí – jen proto, aby její starší sestra mohla žít. U Kate totiž ve dvou letech propukla leukémie a její rodiče se rozhodli pro další dítě, aby pro nemocnou dceru získali dárce kostní dřeně. Anna byla počata ve zkumavce a lékaři vybrali embryo, které bylo pro Kate jako dárce geneticky vhodné. Jenže v rodině, kde se všichni soustředí na vážně nemocné dítě, si Anna připadá jenom jako dárce. A tak se jednoho dne vzepře způsobem, který šokuje všechny okolo, ale v důsledku i ji samotnou. Rozhodne se, že už nebude jenom výrobcem buněk, že má nárok být vnímána jako lidská bytost. A když to nepůjde jinak, domůže se práva na vlastní tělo a život i před soudem.

*** 
Vařímě podle herbáře 4
Winterová Kateřina, Rybová Linda 
nakl. Edice České televize 
předpokládané datum vydání: 11. listopadu

Troufám si tvrdit, že pořad s názvem Herbář, kterým nás provázela Kateřina Winterová a Linda Rybová, zaregistrovala většina lidí. Mě nevyjímaje a troufám si tvrdit, že jsem se pro něj nadchla.

Nejen do třetice bývá všeho dobrého, ale může tak být i do čtveřice, jak dokládá tento, v pořadí již čtvrtý svazek oblíbené lifestylové kuchařky. A co je v něm dobrého? Je to tradice osvědčené nápaditosti v podání dvou protagonistek televizního pořadu Herbář. Je to harmonické souznění s přírodou, jejími cykly, proměnami v průběhu roku a užitek z jejích plodů. Je to vnímavá úcta k životu předků, k jejich dílu, důmyslu a fortelu, ale i k jejich způsobu obživy. To vše se promítá v pestré škále bezmála dvou stovek receptů, jež autorky sesbíraly z nejrůznějších zdrojů, především domácích, vyzkoušely je a předvedly naživo na televizní obrazovce. Jsou mezi nimi pokrmy z masa, zeleniny, ovoce a bylin, pečivo, nápoje, sladkosti. Skvosty lidové kuchyně, jako boží milosti, frgále, hoďbidlo, kucmoch, pražmo, pučálka a mnoho dalších, a k tomu trocha světové exotiky, jako ramen, kuře v seně nebo chimichurri. Jídla prostá i slavnostní. Vše v rytmu ročních dob a v duchu zdravé výživy a opravdového pochutnání. A stejně jako v předchozích svazcích je doplněn malý herbář se spoustou užitečných informací o rostlinách a plodech, jež se významně uplatní nejen v naší kuchyni.

***
Vánoční zrak

Jay Asher
nakl. CooBoo

předpokládané datum vydání: 14. listopadu

Vánoční zázrak bych si nerada nechala ujít. Myslím si, že to bude skvělá, oddychová knížka do prosincové vlezlé zimy, kdy je lepší si zalézt kamsi do teplíčka s hrnkem horkého čaje. No, nemám pravdu?

Nový romantický příběh od bestselerového autora Jaye Ashera. Vánoční romance, která vám zlomí srdce, ale přiměje vás brzo začít znovu věřit…
Sierra vede dva životy. Jeden v Oregonu, kde její rodina vlastní farmu vánočních stromků. A druhý v Kalifornii, kam před Vánocemi jezdí stromky prodávat. A opustit jeden vždycky znamená, že jí schází ten druhý. Tak to je až do posledních Vánoc, kdy Sierra potká Caleba. Caleb je vzorný kluk, jen před lety udělal obrovskou chybu a platí za ni dodnes. Ale Sierra nedá na jeho minulost a rozhodne se mu pomoct. To samozřejmě vyvolá vlnu nesouhlasu, falešných dojmů a podezření, ale Caleb se Sierrou přijdou na to, že jedna věc je silnější než tohle všechno: pravá láska.

*** 
Pandořin příběh - Kouzel omalovánky pro dospělé 
Kim Sun Hyun, Song Geum Jin 
nakl. Esence 
předpokládané datum vydání: 22. listopadu

A na závěr tu mám jedny omalovánky, které mě na první pohled uhranuly. Už poměrně dlouhou dobu po nějakých omalovánkách pokukuji a myslím, že volba padne zrovna na tyto.



A co vy, chystáte se na některou z knížek, nebo už máte nějakou svou vyhlídnutou? :)



Mohlo by se vám líbit

24 komentářů

  1. Život po tobě a Je to i můj život mám na seznamu. O nové Bridget jsem narazila včera náhodou a nevím, co si o tom mám myslet. Já měla za to, že se to celé uzavřelo a teď je tu nová kniha. Nejsou v tom peníze? Každopádně se chci po ní podívat, už jen ze zvědavosti :D Královnu stínů bych si ráda přečetla, ale ještě jsem neotevřela první díl, takže to jaksi padá. A jak to tak vypadá, tak to nebude i v nejbližší době... Jo a ty omalovánky vapadají luxusně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na Bridget vcelku zvědavá a myslím, že jsem někoho slyšela, že si ji chválil...No, šanci jí rozhodně dám :D (nebo se o to alespoň pokusím)
      A ty omalovánky, naprostý souhlas! :D Ještě jsem žádné nezkusila, ale jestli se pro některé rozhodnu, určo to budou tyto :D

      Vymazat
  2. Život po tobě je jasná volba :-) Je to i můj život už mám na seznamu pěkně dlouho, takže další jasná volba. A ještě mě u Tebe zaujal Vánoční zázrak :-) To vypadá na hezkou romantickou vánoční oddechovku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Listopad se jeví vcelku napěchovaně poměrně pěknými knihami :D, to budou zase peněženky naříkat :D

      Vymazat
  3. Na Pasažérku už narážím po několikáté a mám chuť si ji přečíst pořád víc a víc. Jinak se rozplývám nad těmi barevnými nadpisy *-* určitě se tady budu objevovat častěji :D

    OdpovědětVymazat
  4. Je to i můj život není originální příběh, je to kniha podle filmu, což mě nějak odrazuje, film super ale kniha podle mě bude přesná kopie takže nač to číst

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si knížku ráda přečtu, i když už vím, o čem je. Je to přeci jen nějaký ten pátek, co jsem film naposledy viděla a když bych si měla rozmýšlet, zda se na něj podívat znovu, nebo sáhnout po knížce, zvolím tentokrát knížku :)

      Vymazat
  5. Sérii Skleněný trůn si chci přečíst již od doby, kdy byl první díl této série poprvé vydán v zahraničí. Vlastním vlastně i všechny díly, které byly zatím v ČR vydány, ale ještě jsem se k samotné četbě knih nikdy nějak nedostala... :D Až na pátý díl čtu na knihy zatím samou chválu, tak snad to brzy napravím. :)
    Zaujala mě i kniha Je to i můj život, u které jsem slyšela hlavně o filmu, který jsem teda zatím ještě neviděla. Tak to tak vidím, že si spíše přečtu první knižní zpracování a potom kouknu na film. :)
    Na Pasažérku a Vánoční zázrak se také moc těším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skleněný trůn je skvělý! :). Přečetla jsem zatím jen první dva díly, ale uvažuju nad tím, že se do nich podívám znovu, než se pustím do třetího a čtvrtého dílu...ať si je trošku připomenu. U Vánočního zázraku se mi strašně líbí obálka... krásná prosincová :D

      Vymazat
  6. Láká mě tolik kousků, ale Královna stínů bude absolutní nutnost :)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezký výběr, také mě zaujalo Dítě Bridget Jonesové, Čtenářský klub Jane Austenové a Je to i můj život. Od Jodi Picoultové jsem totiž zatím nic nečetla, ale snad s ní brzy začnu, vypadá velice slibně :) Snad si k nám ty naše vybrané kousky brzy najdou cestu :) Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že na ně přijde řada ještě v letošním roce a hlavně před zkouškovým... :)

      Vymazat
  8. Jeee, vůbec jsem netušila, že je k dítěti Bridget i knížka. Žila jsem v domění, že existují jen první dvě.
    A Vánoční zázrak vypadá dobře.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na Bridged dost zvědavá a Vánoční zázrak mě láká především svou obálkou :D

      Vymazat
  9. Co určitě musím pořídit je život po tobě! Jsem zvědavá, jak si s tím autorka poradila, protože jednička byla fenomenální :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, moje řeč! :) Věřím, že nás knížka nezklame, i když je laťka hooodně vysoko... Jojo věřím :)

      Vymazat
  10. Já jsem zvědavá na Jojo. Pořád přemýšlím, jestli do ní pořád jít. :/
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, už jen kvůli tomu, že jsem zvědavá, jak to bude pokračovat, tak je to pro mě jasná volba :)

      Vymazat
  11. Je to i můj život bych si taky ráda přečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tato knížka za přečtení rozhodně stojí a že nás nezklame :)

      Vymazat
  12. Ahoj, ráda si čtu tvoje tipy na knihy, protože mi leckdy leccos unikne, takže moc díky. Určitě si nenechám ujít novou Jojo, tu dám asi mamce k vánocům. Vánoční zázrak taky vypadá moc hezky. Moc ráda si občas přečtu nějakou YA literaturu, i když řekněme že už nejsem tak úplně ve svých třiceti cílová skupina, ale co má být, ne? Já myslím, že každý se občas rád zasní a oddechne si.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač, jsem ráda, že tipy někoho zaujmou! :) Naprosto s tebou souhlasím ohledně YA literatury a nejen té. Podle mého na věku vůbec nezáleží, tedy alespoň co se týká žánrů knih. :)

      Vymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top