Uteč, než tě les pohltí!

19:28

Les rukou a zubů


Autor:
Carrie Ryanová
Originální název: The Forest of Hands and Teeth
Nakladatelství: Mladá Fronta
Rok vydání: 2011; originál: 2009
Překlad: Alexandra Fraisová
Obálka: Klára Šimečková
Počet stran: 320


To si takhle jednou člověk zabalí jen dvě knížky na dovolenou a k tomu všemu jednu z nich už rozečtenou. Pak otočí poslední stránku druhé knihy ... a co teď? Po dvou dnech s oroseným čelem jsem zjistila, že mám v tabletu (který jsem měla samozřejmě s sebou) záchranu v podobě knihy Les rukou a zubů. Jak mé srdce zajásalo!

Hlavní hrdinkou této knihy je Mary, která žije ve vesnici, ležící kdesi uprostřed lesa. Na tom by nebylo nic extra zvláštního, pokud ale do lesa zasadíte zombie, kteří se potulují po okolí a nemají nic jiného na práci než se do vás zakousnout - to se námět stává hned zajímavějším!

Obyvatele vesnice řídí jakési církevní Sesterstvo, které má pod palcem každého žijícího člověka. To určuje, kdo si koho vezme, kdo bude žít a kdo zemře. Což se ale naší hrdince vůbec nezamlouvá. Její srdce patří jinému, než kterého ji přidělilo Sesterstvo, a proto se proti němu vzepře a z vesnice se rozhodne prchnout. Kupředu ji mimo jiné pohání myšlenka, že tam kdesi v dálce leží něco, co je už po několik generací skryto, co už téměř padlo v zapomnění a co se stalo pouhými báchorkami - avšak báchorkami, kterým naše Mary věří. A to takovým, že se kdesi rozprostírá širý oceán. Za plotem ale číhají zombie.


"Co mi to děláte?" vykřiknu. Hlas mám zdrsnělý a chraplavý strachy, slovy se málem dusím, jak lapám po dechu. Šátrám po zemi kolem sebe, pátrám prsty po nějakém klacku nebo zbrani nebo čemkoli, zatímco steny nabírají na hlasitosti, a pak uslyším známé zachřestění. Nečistý lomcuje plotem.

Jak říkám, toto young adult fantasy se mi opravdu zamlouvalo svým námětem. Zombie tématiku mám ráda, proto jsem se s chutí začetla. Pod pojmem hororová romance si člověk dokáže představit opravdu hodně - a já si představovala asi moc. Příběh se četl opravdu dobře, téměř sám, ale kdyby mělo být po mém, uvítala bych, kdyby bylo více popsané prostředí a s ním právě i zombie. Přišlo mi to takové nemastné neslané, jako by tomu něco chybělo. Děj je vyprávěný ich formou v podání Mary a nestává se mi to často, ale hlavní hrdinka mi byla opravdu nesympatická. Vůbec jsem nechápala její rozhodnutí, která v průběhu příběhu dělala - jednou chtěla strašně tohle, pak už nejevila zájem... Do toho mi vadilo, jak byla ufňukaná a to ani nemluvím o tom, že je v knize opravdu poskrovnu dialogů a mnohokrát jsem měla pocit, že jen poslouchám vnitřní monolog hlavní hrdinky, ale aby někomu třeba odpověděla, to ne. Což je věc, která mě opravdu iritovala. Připadala jsem si, jako bych byla zavřená uvnitř její hlavy a skákala, křičela, dupala, aby se ozvala a ona si jen stále vedla ty své monology.

Přemýšlela jsem nad hodnocením, které udělím a chtěla jsem dát tři hvězdičky, ale prostě... prostě za mě ne. Jednu hvězdičku dávám za námět, který je opravdu zajímavý, jen je škoda, že není víc propracovaný a druhou hvězdičku dávám za krásnou obálku, která se opravdu moc povedla.


Moje hodnocení 2/5

Mohlo by se vám líbit

4 komentářů

  1. Tak teď jsem na vážkách. Tuhle knihu bych si chtěla taky přečíst, ale po Tvé recenzi nevím, jestli to je dobrý nápad. A trochu mě děsí ta hrdinka, jestli to s ní bude opravdu tak hrozné, jak píšeš. Jinak moc pěkná recneze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížku si určitě přečti, je možné, že mi jen hold nesedla a celkově jsem od ní měla moc velká očekávání :)

      Vymazat
    2. Už je to pár let zpátky, co jsem na tuhle knížku narazila :) Pamatuji si, že mě tenkrát zaujala svojí zajímavostí obálka, a i stránky knížky měly krásné a (pro mě) neodolatelné zpracování. Jestli si dobře vybavuji, mě se naopak dost líbila, sice v některých pasážích měla hlavní hrdinka více štěstí než rozumu, ale to u "zombie" příběhů asi tak bývá.. Dokonce jsem četla od autorky i její další dvě knížky na tuto tématiku, které byly takovým volným pokračováním "Lesa rukou a zubů" a nejvíc se mi líbil třetí díl ("Tma a prázdnota), u kterého jsem v té době čekala na vydání a odpočítávala jsem dny :-DDD

      Vymazat
    3. No, já jsem na knížku byla zvědavá, ale prostě nějak mi nesedla... Tím jí však nijak nezatracuju, ale možná... Zkrátka jsme spolu nejely po stejné vlně no... :D
      Ale vizuální zpracování je naprosto parádní! :)

      Vymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top