Co dokáže pouhý jeden člověk

22:27

Muž, který sázel stromy

Autor: Jean Giono
z francouzského originálu: L'Homme qui plantait des arbres
nakladatelství: Literární Čajovna Suzanne Renaud
rok vydání: 2006; vydání originálu: 1953
přeložil: Jiří Reynek
Ilustrace: Pavel Čech
počet stran: 90



Muž, který sázel stromy je krátká novela, která byla prvně vydaná roku 1953 francouzským spisovatelem Jeanem Gionem. Vlastním vydání od Literární Čajovny Suzanne Renaud, která novelu vydala jako (opravdu) nádherného kolibříka, který má doslovvšechny stránky ilustrované.

Příběh nás zanese do kopců, které jsou turistům neznámé, leží ve starobylém alpském okrsku, jenž vede až do Provence. Do bezútěšných a nehostinných končin - tam se setkal náš vypravěč s oním mužem. S mužem, který změnil život mnoha lidem. S mužem, který se jmenoval Elzéard Bouffier. Ten, který sázel 100 (nejen) žaludů denně. 

Do kopců se Elzéard Bouffier vydal proto, že neměl s kým či pro koho žít, rozhodl se, že bude raději dál od společnosti. Zvolil si samotu, ve které se mu časem zalíbil povolný život s ovcemi (později s úly) a se psem. A protože neměl žádnou důležitou práci, a viděl, jak okolní kraj chřadne z nedostatků stromů, rozhodl se situaci napravit. Přírodu se snažil obnovit tak, že sázel ... sázel ...  a opět znovu sázel.

"Když si uvědomíme, že to všecko vyšlo z rukou a ze srdce toho člověka, bez přispění techniky, pak je zřejmé, že lidé by mohli dokázat to, co Bůh - i v jiném oboru, než jen v ničení."

Když jsem kolibříka brala do rukou, vůbec jsem netušila, jaký příběh se v ní ukrývá. Obdivuji Giona za to, že mu stačilo tak strašně málo slov k tomu, aby vzniklo něco tak velkého. Něco s tak velkým poselstvím, to opravdu klobouk dolů.  (Jindy člověk přečte víc jak 300 stran - a žel bohu - kde nic tu nic kloudného). 

Byly domněnky, že se jedná o skutečný příběh a že Elzéard je skutečná osoba, což ale sám autor (dokonce prý s úsměvem) vyvrátil. Nic to ale nemění na tom, že bychom si z Elzéarda Bouffiera mohli vzít příklad... Také jsem zjistila, že cílem tohoto příběhu bylo zatraktivnit stromy. Dostat je do podvědomí lidí a začít něco dělat s naší planetou, což tedy podle mého knížka opravdu splnila, nebo alespoň těm, kteří knížečku přečetli (a co si budeme povídat, zas takovou námahu to nedá). Je to takové krásné, milé pohlazení po duši. Příběh plný odhodlání a nezlomného ducha. Příběh, který má připomenout, že i jeden jediný člověk dokáže velké věci.


Nakonec nesmím opomenout a znovu vyzdvihnout nádherné ilustrace, které celý příběh doplňují a díky kterým se celý příběh stává více realističtějším.

Shrnuto, podtrženo, kolibříka určitě doporučuji, je to taková malá, kapesní záležitost :)

Moje hodnocení 5/5

Mohlo by se vám líbit

0 komentářů

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top